Njemački predsjednik Gauck: Koheziona snaga EU je oslabljena

Joachim Gauck

Dolaskom novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa suočeni smo sa novim ispitima po pitanju međunarodnog poretka, NATO-a, ali i po pitanju prekoatlanskih odnosa, istakao je danas u Berlinu odlazeći predsjednik Njemačke Joachim Gauck, tokom svog oproštajnog obraćanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Gauck, čiji mandat ističe tokom narednog mjeseca, u glavnom gradu Berlinu održao je svoje oproštajno obraćanje pod nazivom “Kako mora izgledati naša zemlja?”.

Istakao je kako je Njemačka suočena sa velikim opasnostima i prijetnjama, te naglasio kako je potrebno uložiti velike napore kako bi te opasnosti bile prevaziđene, te Njemačka i u budućnosti ostala jaka.

“Koheziona snaga EU je znatno oslabljena. Sumnje unutar zemlje bivaju podstaknute i iz vana. Prvi put jedna zemlja želi napustiti EU. Sukobi na Bliskom Istoku i na istoku Ukrajine, zatim rusko okupiranje Krima, pokazali si zapravo ograničenu mogućnost koraka u vanjskoj politici Njemačke i EU. Opasnost od vjerskog radikalizma je sve veća. Dolaskom novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, suočeni smo sa novim ispitima po pitanju međunarodnog poretka, NATO-a, ali i po pitanju prekoatlanskih odnosa”, rekao je Gauck.

Njemački predsjednik poručio je da, iako postoje znacajne prijetnje i opasnosti, one nisu nepremostive.

“Pored svih problema, u dvije oblasti ostvaren je značajan napredak. Broj migranata i ilegalnih prelazaka u Njemačku i cijelu Evropu u značajnoj mjeri je smanjen. Ono što svakako moramo znati, jeste da ako ne osiguramo vanjske granice Evrope, ako ne razvijemo našu politiku na tom planu i ne poboljšamo uvjete u zemljama iz kojih migranti dolaze, u budućnosti ćemo biti ponovo suočeni sa velikim krizama”, poručio je Gauck.

Predsjednički izbori u Njemačkoj biće održani 12. februara ove godine, a prema dosadašnjim anketama, na poziciju šefa države mogao bi doći kandidat vladajuće koalicije i aktuelni ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter – Steinmeier.