Piri: Turska s novim ustavom ne može postati članica EU

Kati Piri

Turska će zatvoriti vrata Evropskoj uniji ako usvoji ustavne promjene podržane na referendumu prošle sedmice, izjavila je u srijedu vodeća članica Evropskog parlamenta zadužena za odnose s Ankarom.

Izjava Kati Piri uslijedila je dan nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan izjavio Reutersu da Turska neće vječno čekati pred evropskim vratima i da bi mogla odustati od pregovora o pristupanju EU ukoliko budu prisutni rastuća islamofobija i neprijateljstvo nekih država članica prema Turskoj.

Holandska poslanica lijevog centra, koja je izvještač Evropskog parlamenta za Tursku, izjavila je novinarima uoči plenarne rasprave o odnosima s Turskom da, ukoliko Erdogan provede ustavne promjene koje jačaju njegove ovlasti, onda bi EU i zvanično trebala suspendirati dugo vremena blokirane pregovore o članstvu.

– Pošto Turska s takvim ustavom ne može postati članica EU, onda nema nikakvog smisla nastaviti rasprave o njenom pristupanju – izjavila je Piri, ponavljajući stavove nekoliko vodećih poslanika u parlamentu, koji je u prošloj godini usvojio neobavezujuću rezoluciju o suspenziji pregovora s Turskom.

U ponedjeljak je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn pozvao ministre vanjskih poslova EU da razmotre okončanje procesa pristupnih pregovora s Turskom kada se sastanu u Malti u petak.

Poput Hahna, Piri je sugerirala da bi Bruxelles mogao intenzivirati pregovore o jačanju već postojeće carinske unije s Turskom u naredne dvije ili tri godine. Kazala je da bi taj proces također mogao dati Evropljanima sredstvo da uvjere Tursku da odustane od politike za koju članice EU tvrde da podriva demokratiju u toj zemlji.