Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Presuda suda EU neće vratiti migranate u Hrvatsku

plenkovic

Premijer Andrej Plenković na početku redovite sjednice Vlade se osvrnuo na jučerašnju presudu koju je donio sud Europske unije u predmetima koje su pokrenuli slovenski i austrijski sudovi. Riječ je dva slučaja za koje se razmatraju zahtjevi za međunarodnom zaštitom osoba koje su ušle na teritorij EU za vrijeme izbjegličko-migrantske krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Plenković je kazao kako su nadležna ministarstva, Ministarstvo unutarnjih i Ministarstvo vanjskih poslova dobili zadaću analizirati sadržaj presuda.

“Pogrešna je interpretacija da su ove presude donesene protiv Republike Hrvatske jer, podsjećam, Hrvatska nije niti bila stranka u postupku pred sudom EU, već je riječ o očitovanju suda na inicijativu slovenskog i austrijskog pravosuđa”, kazao je premijer.

Ovim presudama je utvrđeno da se masovni prolazak migranata kroz prvu državu članicu, s ciljem podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu u drugoj državi članici, treba kvalificirati kao nezakonit ulazak u smislu provedbe Dublinske uredbe, ako nisu ispunjene pretpostavke ulaska koje se u načelu zahtijevaju u prvoj državi članici, pojasnio je premijer Plenković.

“Ovo je bila tzv. istočnomediteranska ili zapadnobalkanska ruta koja je bila dogovorena i koja je bila odgovor na izvanredne okolnosti koje su u praksi derogirale provedbu dublinskog režima, a na što su ukazivale brojne institucije i države članice”, rekao je premijer.

Na osnovi humanitarnih razloga mnoge države članice tada su preuzele odgovornost za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

U samoj presudi se ističe da se prihvat državljana zemalja trećih država može olakšati tako da druge države članice jednostrano ili zajedno u duhu solidarnosti iskoriste klauzulu suverenosti koja im omogućuje da razmotre zahtjeve za međunarodnu zaštitu koji su im podneseni čak ako na temelju kriterija utvrđenih Dublinom III nisu odgovorne za to razmatranje.

Premijer je istaknuo kako je takav pristup bio dominantan prošle godine.

“Presude suda EU ne mijenjaju dosadašnju praksu niti proceduru postupanja Republike Hrvatske koja će biti u skladu sa nacionalnim propisima i europskom pravnom stečevinom te međunarodnim pravom”, izjavio je premijer.

Tumačenjem propisa EU, ocjenjujemo da zbog proteka vremena od nezakonitih ulazaka migranata na teritorij država članica ne postoji bojazan da će ove presude rezultirati vraćanjem znatnog broja osoba koje su u razdoblju od rujna 2015. do travnja 2016. prošle kroz teritorij Republike Hrvatske, zaključio je premijer Plenković.