Počela druga runda pregovora o Brexitu: Vrijeme je za konkretne prijedloge

BRITAIN-EU

Delegacije Evropske unije i Velike Britanije sastale su se danas u Briselu, a šef evropske delegacije Michel Barnier je istakao da je vrijeme da se počne pregovarati o konkretnim prijedlozima vezanim za izlazak Velike Britanije iz Unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugi sastanak delegacija Brisela i Londona trebao bi trajati do četvrtka, a Barnier je kazao da će se tokom pregovora ući u srž pitanja.

“Moramo razmotriti i uporediti sve prijedloge kako bismo bili u mogućnosti da dobro napredujemo u pregovaračkom procesu o Brexitu“, kazao je Barnier.

Britanski ministar za Brexit David Davis kazao je kako će u ovoj fazi pregovora biti razgovarano o pravima građana, finansijama, pitanjima istupanja Britanije iz članstva i pitanju statusa i odnosa sa Sjevernom Irskom.

“Važno nam je da sada napravimo progres u otkrivanju sličnosti i razlika u našim stavovima da bismo u konačnici mogli da dođemo do dogovora“, kazao je Davis.

Prva runda pregovora održana je 19. juna, tačno godinu nakon što su Britanci većinom glasova na referendumu izglasali izlazak iz Evropske unije.

Ocijenivši da je prva runda bila uspješan početak, Davis je kazao da se nada da će i danas započeta druga runda biti takva.

Neka od glavnih pitanja o kojima zvanični Brisel i London moraju postići dogovor su status i prava Britanaca u zemljama Unije, kao i prava državljana članica u Velikoj Britaniji nakon što ona više ne bude članica Unije.

Odgovori i na pitanja statusa buduće irske granice i iznosa koji Velika Britanija mora platiti za izlazak iz Unije će morati biti poznati prije nego što delegacije počnu pregovarati o budućim ekonomskim i drugim odnosima između EU i Velike Britanije.

Trenutno u Velikoj Britaniji živi i radi oko 3,2 miliona državljana članica Evropske unije, dok u zemljama Unije živi i radi milion Britanaca.

Velika Britanija bi Evropsku uniju trebala napustiti nakon dvogodišnjih pregovora, odnosno najkasnije do kraja marta 2019. godine. Ne postignu li dogovor, cijeli pregovarački proces bi trebao biti ponovljen.