Podrška Norveške na putu BiH ka EU i NATO-u

Zvizdic-Rusten12

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten, koja je iskazala podršku svoje zemlje BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Zvizdić je konstatirao da BiH i Kraljevina Norveška imaju dobre bilateralne odnose te izrazio nadu da će se dalje unaprjeđivati. Informirao je ambasadoricu Rusten o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH, kao i o ciljevima Vijeća ministara.

Rusten je pohvalila napredak BiH u realizaciji reformskih procesa i istaknula značaj regionalne saradnje, spomenuvši nedavnu posjetu delegacije Vijeća ministara BiH Vladi Republike Srbije.

Zvizdić je naglasio da Norveška spada u grupu najvećih donatora u BiH te izrazio nadu da će se ova saradnja nastaviti i kroz sve oblike ekonomske saradnje.

Istaknuo je da postoji mogućnost saradnje u oblastima poljoprivrede, drvne industrije, turizma, građevinarstva i hidroenergetike te pohvalio mogućnost prijenosa znanja kroz otvaranje poslovno-inkubacijskih centara, po uzoru na centar koji je uz pomoć Kraljevine Norveške otvoren u Tuzli, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.