Poljska odbija primiti migrante uprkos pritiscima EU

migranti-jungle-calais

Poljska je u četvrtak odbila popustiti pritiscima Evropske unije da primi ijednog tražitelja azila u okviru programa premještanja, uprkos prijetnjama EU da će pokrenuti pravni postupak.

U okviru plana dogovorenog 2015. godine, Evropska komisija traži od svake zemlje članice EU da primi određeni broj od ukupno 160.000 tražilaca azila zaglavljenih u Italiji i Grčkoj.

Poljska i Mađarska od samog početka odbijaju primiti izbjeglice, tvrdeći da postoje sigurnosni rizici nakon niza napada koji su izveli militanti u nekoliko evropskih gradova.

– Stav Poljske je nepromjenljiv i jasan, mi se protivimo premještanju – kazao je poljski ministar pravosuđa Mariusz Blaszczak na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova država EU.

– Ovaj mehanizam ne samo da ne rješava problem migracija, on ga pogoršava. On ohrabruje na dolazak dodatne talase migranata iz Afrike i Azije, što je također ogroman izvor zarade za krijumčare i trgovce ljudima – dodao je, izvještava Reuters.