Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija EU bh. političarima: Uzdržite se od retorike podjela

vucic u posjeti sarajevu (8)
Foto: Anadolija

Delegacija EU u BiH upoznata je sa navodima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i reakcijama Srbije, te poziva sve političke vlasti na nivou BiH i entiteta da se uzdrže od retorike podjela, izjavila je Srni portparol Delegacije EU Jamila Milović Halilović.

“Upoznati smo sa navodima člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i reakcijama Srbije u vezi s tim. U međuvremenu su objavljena i pojašnjenja. Jasno je da Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ vodi spoljnu politiku BiH na osnovnu konsenzusa”, navela je Halilovićeva u pisanom odgovoru na pitanje Srne kakav je stav Delegacije EU u vezi sa Izetbegovićevim izjavama o Kosovu i Republici Srpskoj, kao i izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi za 15 dana bio u Hagu kada bi rekao da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna.

Ona je rekla da Delegacija EU poziva sve političke vlasti na nivou BiH i entiteta da se uzdrže od retorike podjela, koja se doživljava kao odvraćanje od obaveza preuzetih u skladu sa Reformskom agendom.

“Vrijeme je da se skoncentrišemo na istinski rad na putu prema Evropskoj uniji koji dijeli cijeli region”, smatra portparol Delegacije EU.