Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik EP-a u Zagrebu: EU je suočena sa velikim izazovima

FRANCE-EU-PARLIAMENT
FOTO AFP/Getty Images

Predsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani na početku službenog posjeta Hrvatskoj sastao se sa predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem. Razgovarali su o jačanju suradnje EP-a i Sabora, stanju na Balkanu, terorističkim opasnostima, migrantskoj krizi te razvoju hrvatskog gospodarstva kroz bolje korištenje EU fondova, javlja Anadolu Agency (AA).

Neizbježna tema bio je jugoistok Europe, pri čemu je Jandroković istaknuo kako sve zemlje sa ovog prostora, koje imaju ambiciju postati punopravni dio EU-a, moraju zadovoljiti sve potrebne kriterije.

Tajani i Jandroković su se složili kako su politička stabilnost zemalja EU članica i nacionalnih institucija, snaženje funkcioniranja europskih institucija i izgradnja povjerenja građana u institucije presudni za opstanak i razvoj europskog projekta.

“Europska unija se suočava sa velikim izazovima. To su visoka nezaposlenost mladih, terorističke prijetnje i migrantski val”, izjavio je Tajani.

Poručio je kako Hrvatska mora imati ključnu ulogu u stabilnosti Balkana, ocijenivši kako se radi o vrlo kompliciranoj regiji.

“Neke od zemalja su kandidati za članstvo u EU, postoji niz opasnosti od stranih boraca koji dolaze sa stranih ratišta i stoga je važno osigurati stabilnost ove regije”, kazao je Tajani.

Stoga je važno da Hrvatska čim prije postane dio schengenske zone, jer ima važnu ulogu i u regiji Mediterana s ciljem smanjenja broja izbjeglica na europskom tlu, poručio je Tajani.

Tajani je ocijenio kako je Hrvatska napravila veliki iskorak u gospodarskom rastu, no dodao kako treba raditi intenzivnije na iskorištavanju EU fondova, posebno na paketu COSME vrijednom 2,4 milijarde eura namijenjenom turizmu koji je u Hrvatskoj vrlo važna gospodarska grana.

Aktualizirano je pitanje suradnje Hrvatskog sabora i EP-a te usklađivanje zajedničkog europskog zakonodavstva kako bi bilo u funkciji europskih građana.

Antoniju Tajaniju je ovo prvi službeni posjet Republici Hrvatskoj u funkciji predsjednika EP-a.

Tajani će se tijekom dana sastati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i s premijerom Andrejem Plenkovićem te održati govor o budućnosti Europe u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).