Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prezentiran novi Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu

plan vijece evrope (1)

U Sarajevu je danas u prisustvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka i šefa Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslava Štefaneka prezentiran Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (2018-2021), javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak je tom prilikom istakao da je Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (2018.-2021.) dosta sadržajniji u odnosu na prethodni Akcioni plan.

“Ovdje smo zbog veoma važnog povoda. Ovo je jedna od rijetkih stvari koje su dobile podršku svih nivoa vlasti BiH. Ovaj Akcioni plan je sadržajniji i duži i pripremljen je u saradnji sa svim nivoima vlasti u BiH. Dobio je podršku Federacije BiH kao i Republike Srpske. Članstvo u Evropsku uniju je naš prioritet. Ovaj Akcioni plan je, ustvari, baziran na ključnim prioritetima na putu BiH prema EU, a, između ostalog, obuhvata pravosuđe, policiju, borbu protiv korupcije, borbu protiv trgovine ljudima, a jedan od prioriteta je i obrazovanje, posebno u Federaciji. BiH je potrebna vladavina prava u borbi protiv korupcije kao i kvalitetniji rad pravosuđa”, rekao je Crnadak.

Dodao je da je u BiH učinjeno mnogo i na implementaciji ranijeg Akcionog plana za period 2015.-2017.

“BiH će nastaviti i sada s konstruktivnim pristupom novom Akcionom planu. Potreban nam je veći kvalitet života, a jedan od načina je da učinimo institucije jačim i da građani budu bezbjedniji. Bitno je da BiH napravi krupne korake naprijed. Važno je da ovaj Akcioni plan na odgovarajući način bude ispunjen i da BiH pokaže da može svojim građanima osigurati bolji život. Već je izdvojeno 2,7 miliona eura u okviru ovog Akcionog plana koji se time već počinje realizovati. Vjerujem da ćemo uraditi sve što treba u okviru Akcionog plana kako bi BiH mogla u međunarodnim krugovima pokazati da može donositi odluke i ispunjavati međunarodne obaveze”, kazao je Crnadak.

Štefanek je u obraćanju novinarima kazao da je Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu značajan i strateški dokument.

“Ovo je dokument koji je prihvaćen na svim nivoima vlasti u BiH i rezultat je kompromisa svih u zemlji. Dokument je odobrilo svih 47 zemalja članica Vijeća Evrope, uključujući BiH. Ovo je, ustvari, dobar primjer kako su se nacionalni interesi poklopili s međunarodnim interesima i ciljevima”, rekao je Štefanek.

Prezentaciji Akcionog plana je prisustvovao i pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Almir Šahović koji je tom prilikom istakao da će Akcioni plan omogućiti daljnji progres u ispunjavanju kriterija koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti, posebno na putu prema Evropskoj uniji.

“Poseban akcenat je na prihvatanju pravne stečevine EU-a. Akcioni plan pokriva sve sfere društva, između ostalog, pravosuđe, policiju, borbu protiv korupcije i slobodu medija. Vrijednost ovog Akcionog plana je 18 miliona eura, a već su obezbijeđena 2 miliona”, rekao je Šahović.

Akcioni plan Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (2018.-2021.) je svojevrsni nastavak programa saradnje Vijeća Europe i BiH koji je započeo prethodnim akcionim planom za period 2015.-2017.

Cilj ovog Akcionog plana je da se bh. zakonodavstvo, institucije i prakse usklade s europskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demoratije. Također, cilj Akcionog plana je da podrži Bosnu i Hercegovinu da ispuni svoje obaveze koje proizilaze i njenog članstva u ovoj instituciji. Ukupni planirani budžet za izvršenje ovog plana je 18,1 milion eura, a zasad je osigurano 2,7 miliona eura, odnosno 15% ukupnog budžeta planiranog za realizaciju.