Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj 20. septembra

grcka izbori

Datum prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj je utvrđen za 20. septembar, objavila je u petak grčka novinska agencija Ana.

– Predsjednički ukaz o raspuštanju parlamenta, organiziranje izbora 20. septembra i konstituiranje novog parlamenta 1. oktobra je potpisano – navela je Ana, pozivajući se na “informacije” Agencije.

Bivši premijer Alexis Tsipras, koji je podnio ostavku 21. augusta, je u toku povlačenja izrazio želju da se izbori održe 20. septembra, ali neke opozicijske stranke, kao desna Nova demokratija i stranka Narodno jedinstvo disidenata Syrize su izrazile želju da to bude 27. septembar da bi se iskoristio duži izborni period.

Informacija Anae o definitivnom datumu izbora, koji otvara zvanično period izborne kampanje, objavljen je nekoliko minuta nakon prvog sastanka vijeća ministara nove privremene grčke vlade, koju predvodi premijer Vassiliki Thanu.

Imenovan za premijera u četvrtak da bi osigurao vođenje zemlje do izbora, kao što je predviđeno ustavom, Vassiliki Thanu je rekao da je “težina njegovih funkcija važna” jer pored izbora, privremena vlada mora upravljati u ovom periodu i drugim problemima, posebno pitanjem “imigracije”.

Grčka, zemlja na jugoistočnoj granici Evropske unije, prima dnevno hiljade imigranata bez obzira na nedostatak adekvatne infrastrukture i ozbiljne finansijske probleme. Od januara, 160.000 imigranata je stiglo na obale grčkih otoka.