Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit lidera EU-a: Terorizam najveći problem za stanovnike Evrope

Antonio Tajani

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je na samitu lidera članica Evropske unije (EU) u Briselu izjavio kako je potrebno spriječiti trgovce ljudima da iskorištavaju aktuelni problem izbjeglica u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne možemo više dozvoljavati da trgovci ljudima iskorištavaju problem migranata”, rekao je Tajani na konferenciji za medije nakon samita predsjednika i premijera zemalja članica EU-a.

Istakao je da je tokom današnjeg sastanka najviše razgovarano o značaju borbe protiv ilegalnih imigracija.

Naglasio je također da je dosadašnja strategija EU-a o raspodjeli tereta u vezi s migrantima bila neuspješna.

Pozvao je Vijeće Evrope na hitnu reformu da bi, kako je kazao, politike koje se tiču prava na azil bile dosta pravednije i efikasnije.

Napomenuo je da je ipak terorizam postao najveći problem za stanovnike Evrope, dodajući da EU zbog toga mora posvetiti više pažnje pitanju sigurnosti unutar i izvan svojih granica.

Ponovio je kako se EU protivi odluci SAD-a o povlačenju iz Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena, naglasivši da Unija treba igrati vodeću ulogu u vezi s ovim pitanjem.

Na kraju se dotakao i Brexita, podsjećajući da je to bila odluka britanskog naroda.

“Po meni bi bilo dobro da Velika Britanija da ostane unutar EU. Ali, to je odluka koju će donijeti Velika Britanija, a ne EU”, kazao je Tajani.