Sankcije Rusiji donijele gubitke zemljama EU od 17,6 milijardi eura

Hollande-Merkel-Putin-Porosenko

EU – Rusija – sankcije
UKUPNA ŠTETA SKORO 18 MILIJARDI EVRA U 2015. GODINI

Sankcije Rusiji i kontrasankcije oštetile su ekonomiju 27 evropskih zemalja za 17,6 milijardi eura u prošloj godini, a izgubljeno je i 400 hiljada radnih mjesta, navodi austrijski Institut za ekonomska istraživanja.

Najveća ekonomija EU /Njemačka/ izgubila je 97 hiljada radnih mjesta i više od šest milijardi eura, a Austrija 550 miliona eura i sedam hiljada radnih mjesta.

Kako navodi “Standard”, ekonomisti Instituta procjenjivali su učinak sankcija Rusiji i ruskih kontrasankcija na osnovu statističkih podataka za 2015. godinu.

Šteta po ekonomsku aktivnost u Francuskoj iznosila je 1,63 milijarde eura, u Poljskoj 1,36 milijardi, u Italiji 950 miliona, a u Češkoj 760 miliona eura.

Izvoz iz Austrije u Rusiju u 2015. godini pao je za gotovo 40 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, a pale su i isporuke iz drugih zemalja.

Međutim, stručnjaci austrijskog instituta naglašavaju da je pogoršanje spoljnotrgovinskih pokazatelja povezano ne samo sa “ratom sankcija”, već i sa slabljenjem ruske ekonomije usljed kolapsa cijena nafte i devalvacije rublje.

Istraživanje je sprovedeno na zahtjev Ministarstva ekonomije Austrije.