Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Siguran i stabilan Zapadni Balkan preduslov za sigurnu i stabilnu EU

samit eu sofija

Novi podsticaji politici proširenja EU, s posebnim osvrtom na proces integracije i povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, što je bio i prioritet bugarskog predsjedavanja tema je Konferencija komisija za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC) koja se održava u Sofiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U dosadašnjem toku COSAC-a, na kome delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje prvi put, naročita pažnja posvećena je i analizi i ocjenama rezultata šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja EU.

U uvodnim izlaganjima predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Boyko Borissov, kao i predsjednica bugarskog Parlamenta Tsveta Karayancheva istakli su da važnim postignućem bugarskog predsjedavanja smatraju činjenicu da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana ponovo vraćeno među prioritetne politike EU.

S ovakvim konstatacijama složila se i većina diskutanata, koji su predstavljali parlamente zemalja članica EU. U diskusijama učesnika Konferencije često je isticano i to da je siguran i stabilan Zapadni Balkan preduslov za sigurnu i stabilnu EU.

Na 59. plenarnom zasjedanju Konferencije komisija za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC), koje se, pod bugarskim predsjedavanjem Evropskom unijom (EU), održava u Sofiji u ime BiH učestvuje predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i član Zajedničke komisije Halid Genjac.

U okviru panela o procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana govorio je i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, koji se zahvalio Bugarskoj i njenim institucijama na učinjenom tokom šestomjesečnog predsjedavanja ove zemlje EU. Lovrinović je u svom izlaganju istakao kako u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je riječ o pristupanju EU, te da takva snažna politička opredijeljenost vrlo često omogućava prevazilaženje unutrašnjopolitičkih izazova, kao i provođenje neophodnih reformi.

Zbog toga je, kako je Lovrinović naglasio, veoma važno da se Bosni i Hercegovini što prije i sa što manje odlaganja dodijeli status zemlje kandidata za ulazak u EU.

Plenarno zasjedanje COSAC-a u Sofiji danas se nastavlja raspravom o kohezionim politikama EU poslije 2020. godine, kao i o interparlamentarnoj saradnji zemalja članica EU i zemalja u procesu proširenja.