Sinno: Uloga stanovništva od suštinskog značaja u procesu pridruživanja EU

Khaldoun Sinno

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno kazao je novinarima uoči početka konferencije “Učešće organizacija civilnog društva u procesu popunjavanja Upitnika Evropske komisije”, da je uloga stanovništva od suštinskog značaja u procesu pridruživanja EU.

Konferenciju, koja za cilj ima poticanje učešća organizacija civilnog društva u BiH u procesu popunjavanja Upitnika Evropske komisije (EK), danas su u Sarajevu zajednički organizirali Ured projekta Tehnička podrška organizacijama civilnog društva u BiH (TACSO) i Delegacija EU u BiH.

Sinno je istakao da svi moraju biti uključeni u ovaj proces, uz napomenu da uključivanje stanovnika omogućavaju organizacije civilnog društva (OCD).

Također je naglasio da EU želi vidjeti da su OCD uključeni u proces dijaloga na svim nivoima, kao i da se to primijeni i u okviru procesa popunjavanja Upitnika EK-a.

Osim toga, dodao je, EU želi vidjeti doprinos OCD te je pozdravio i ulogu Direkcije za evropske integracije u BiH, koja također naglašava ulogu OCD-a.

Nataša Savić- Janjić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije podsjetila je da je Srbija popunjavala Upitnik EK-a početkom 2011. godine, što je bila odlična priprema za proces pregovora koji je uslijedio nakon toga, kao i za koordinaciju koja je tada uspostavljena.

– Također, za organizacije civilnog društva ovo je bila odlična prilika za uspostavljanje bolje saradnje s vladom te za bolju koordinaciju i početak procesa udruživanja i organizacije za pregovore o članstvu u EU – kazala je.

Istakla je da je doprinos OCD-a u Srbiji i BiH u procesu popunjavanja Upitnika EK-a ogroman zbog kapaciteta koje posjeduju, kao i zbog iskustva na ovim prostorima

Koordinatorica Nacionalnog konventa o EU, platforme za uključivanje civilnog društva Srbije u proces pregovora s EU, Nataša Dragojlović, napomenula je da, iako pregovore o članstvu s EU vodi vlada, to nije samo njihov posao.

– To je dugotrajan proces koji zahtijeva dobro informiranje građana i privrede o uslovima koji se mijenjaju tokom procesa evropskih integracija te značaju i smislu reformi koje se preduzimaju na tom putu – pojasnila je, zaključivši da svi akteri u društvu trebaju doprinijeti procesu pregovora i da vlada treba iskoristiti ogromne resurse civilnog društva.

Konferenciji prisustvuje više od 70 predstavnika organizacija civilnog društva, predstavnici Evropske komisije iz Glavne uprave za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Delegacije EU u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH te predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Srbije.

Svrha konferencije je da se doprinese dijalogu OCD-a i institucija vlasti koji se odnosi na proces pristupanja EU, putem predstavljanja iskustva organizacija civilnog društva iz Republike Srbije.