Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima s EU

Europska unija (EU) donijela je u srijedu i formalno odluku o otvaranju Poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom.

Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja, za ponedeljak 11. decembra u Briselu. Na konferenciji će uz izaslanastvo Srbije i Evropske komisije, sudjelovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Veleposlanici zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU-a, o kojoj je dogovor postignut prethodno na razini radne grupe, čime je praktično učinjen i posljednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima s inostranstvom.

Zaključno s Poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedjeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Srbija je u Bruxellesu dostavila i pregovaračke pozicije za Poglavlja 33 o proračunskim i financijskim odrednicama, Poglavlje 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, ali o otvaranju ovih poglavlja još nije postignuta suglasnost između zemalja članica, javlja RTS.