Sprema se “brakorazvodna parnica” teška 60 milijardi eura

britanija eu brexit

Veliki broj članica EU, uključujući Njemačku, Italiju, Francusku i Češku, podržale su plan Evropske komisije da se od Britanije zahtijeva da plati odštetu ili kompenzaciju prije početka bilo kakvih pregovora o Brexitu.

Francuski premijer Bernard Cazeneuve, italijanski ministar za pitanja EU Sandro Gozi i veći broj njemačkih diplomata podržali su plan Komisije da se sa Londonom postigne “finansijsko poravnanje razvoda” prije bilo kakvih pregovora o budućim odnosima Britanije sa EU.

Prema pisanju lista The Financial Times, Gozi je rekao da su paralelni pregovori o uslovima izlaska Britanije iz bloka i o budućnosti trgovinskih odnosa Londona i Brisela “veoma loša ideja”.

I češki poslanici su se složili rekavši da bi prije bilo kakvog dugoročnog sporazuma o budućim odnosima Engleske i EU trebalo sklopiti ugovor sa Londonom o ključnim uslovima povlačenja iz bloka, a što bi bio okvir i osnova svakih narednih pregovora, objavio je list Guardian.

Austrijski kancelar Christian Kern rekao je 23. februara da će Brexit sigurno skupo koštati Britaniju zbog velikih finansijskih obaveza.

“Taj račun bi mogao da iznosi oko 60 milijardi eura, to je računica Evropske komisije i to će biti dio pregovora”, rekao je Kern.