Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska nastavlja pružati podršku BiH na evropskom putu

bevanda_Hagelberg223

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg najavio je da će njegova država nastaviti pružati podršku BiH na evropskom putu, te istakao da su zemlje zapadnog Balkana u fokusu njihovih aktivnosti da bi se što prije pridružile Evropskoj uniji.

Kazao je to tokom sastanka sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnim ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

Ministar Bevanda je izrazio zahvalnost vlastima Švedske koje kontinuirano pružaju finansijsku podršku u svim oblastima koje su bitne za poboljšanje uslova života u BiH.

Tokom sastanka naglašeno je da je Sporazum o razvojnoj saradnji za period od 2014. do 2020. godine od velikog značaja za BiH, te da je cilj te saradnje u narednom periodu postizanje demokratskog, pravednog i održivog razvoja, uz ispunjenje uslova za pridruživanje EU.

Bevenda je na sastanku također istakao važnost Projekta ”Sistem za planiranje i upravljanje javnim investicijama – PIPMS”, koji je u finalnoj fazi odobravanja od Švedske Side i naglasio hitnost njegovog odobravanja, jer uveliko doprinosi jačanju sektora javnih finansija u BiH, povećava učinkovitost javnih investicija i upravljanja dugom, što su i prioritne mjere definirane u Reformskoj agendi BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.