Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija i Moore potpisali sporazum o praćenju suđenja za korupciju

tegeltija_moore

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim se formalizira saradnja u vezi sa aktivnostima Misije OSCE-a u BiH u okviru praćenja krivičnih predmeta korupcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove aktivnosti se provode kroz projekt Misije OSCE-a u BiH “Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima” implementiran uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona.

Zahvalivši se Misiji OSCE-a u BiH na aktivnostima koje provodi u oblasti jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini, Tegeltija je istakao da je potpisivanje ovog Memoranduma jedna od aktivnosti koju VSTV BiH provodi u kontekstu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, sa posebnim fokusom na procesuiranje predmeta iz oblasti kriminala i korupcije, kojima je VSTV BiH dao apsolutni prioritet.

Dodao je da je Misija OSCE-a u BiH važan partner VSTV-a BiH u reformskim procesima koji se vode u pravosuđu, te je naglasio da Misija OSCE-a BiH sa svojim kapacitetima, kroz projekt čija provedba počinje današnjim potpisivanjem, može dati značajan doprinos borbi protiv korupcije.

Projektom je predviđeno praćenje sudskih postupaka u predmetima korupcije i učešće u participativnim procesima kao što su strukturirani intervjui, s ciljem prikupljanja podataka u vezi sa krivičnopravnim procesom u ovim predmetima, saopćeno je iz VSTV BiH.

Također, cilj je identificirati i analizirati probleme i trendove u smislu kvalitete odgovora pravosuđa na korupciju, na zakonodavnom, institucionalnom i individualnom nivou, a kako bi se predložile adekvatne i izvedive mjere s ciljem jačanja uloge i kapaciteta pravosuđa u borbi protiv korupcije.

Planirana je i izrada kriterija za ocjenu napretka i uticaja provedenih mjera.

U okviru projekta će biti praćene dvije kategorije predmeta, a to su politička, odnosno korupcija na visokom nivou i sitna, administrativna korupcija u najvažnijim oblastima, kao što su zdravstveni i obrazovni sektor.

Rezultati rada i preporuke koje će biti sadržane u izvještaju Projekta bit će prezentirane javnosti, a planirano je da projekt bude okončan u decembru 2018. godine.