Teški pregovori EU o povećanju budžeta nakon izlaska Britanije

Juncker

Lideri Evropske unije su započeli teške pregovore o budžetu bloka nakon što iz njega izađe Velika Britanija, javlja Reuters. U samom početku većina država ima suprotstavljene stavove, a Evrpska komisija traži povećanje budžeta institucija Unije.

Evropska komisija Jean Claude Junckera je predložila povećanje od oko jedan posto na godišnjem nivou, u skladu s rastom bruto društvenog proizvoda. Nedostatak prihoda zbog odlaska Velike Britanije su planirali pokriti uštedama i novim načinima prikupljanja prihoda, javlja Reuters.

Iako su razgovori započeli, teško da će doći do dogovora danas.

Holandija, Austrija, Danska i Švedska su oštro protiv povećanja budžeta, obzirom da mu značajno doprinose.

– Već plaćamo poprilično. Trebamo modernizirati, a ne povećati budžet. Britanci odlaze i moramo neke stvari izbaciti iz budžeta – rekao je holanski premijer Mark Rutte.

Ali, Njemačka bi mogla biti sklona prihvatii prijedlog Evropske komsije, kao i Francuska i Italija uz određene uvjete. Oni će tražiti i da se isplate iz budžeta siromašnijim državama članicama vežu za njihov napredak u poštivanju vladavine prava. To se posebno odnosi na desničarske vlade u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji.