Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokom štrajka komunalni radnici u Atini se sukobili sa policijom

grcka (2)

Štrajk uposlenika komunalnih preduzeća pri grčkim općinama koji je počeo prošle sedmice i dalje traje, a skoro hiljadu demonstranata na poziv Federacije uposlenika lokalne uprave (POE-OTA) okupilo se danas na trgu Karaiskakis, u Atini, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su zatim hodali sve do Ministarstva unutrašnjih poslova i uzvikivali slogane ”Htio to ili ne produžit ćeš ugovore“ zahtijevajući sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Grčke Panosom Skourletisom.

Nakon što je prethodno odbijen zahtjev radnika koji se suočavaju sa mogućnošću gubitka posla za sastankom, demonstrante je to razljutilo što je dovelo do sukoba sa policijom.

Naknadno se delegacija sastala sa ministrom Skourletisom, ali kako je rečeno, nije postignuto rješenje.

Pregovaračka delegacija je najavila velike proteste u četvrtak i pozvala sve stanovnike da se pridruže.

I predsjednik Unije grčkih općina (KEDE) Yorgos Patulis za AA je izjavio kako će protesti trajati ukoliko ne bude postignuto određeno rješenje.

Zbog štrajka komunalnih radnika u Atini i drugim gradovima vidljive su veće količine otpada, a neugodan miris se počeo širiti u nekoliko naselja.

Temperature zraka u Atini dosežu i 35 stepeni Celzijusa, zbog čega su mogući problemi sa higijenom i zdravljem. Lokalne vlasti su pozvale stanovništvo da ne izbacuje smeće iz kuća dokle god je to moguće.

Trenutno se oko 10.000 komunalnih radnika suočava sa mogućnošću ostanka bez posla.