Trump hvali pregovaračke kvalitete Junckera: Pravi tvrdi orah

Trump_Juncker_Evropska_komisija

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak hvalio pregovaračke kvalitete predsjednika Evropske komisije, rekavši da je Jean-Claude Juncker “tvrdi orah”.

“On je jako dobra osoba, ali je težak, zločast. Takvog pregovarača želim na svojoj strani”, ispričao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Andrzejom Dudom.

“Pravi tvrdi orah”, naglasio je Trump i ispričao kako je Junckera doveo za pregovarački sto iako je Juncker želio zadržati status quo.

“Rekao sam mu da ne trebamo više pregovarati, da ćemo odrediti poreze na milione automobila koje šalju u Sjedinjene Države”, ispričao je američki predsjednik i dodao da je Juncker izrazito brzo doputovao iz Evrope.

Trump je ironično dodao da nije znao da su tako brzi, te je pitao Junckera: “Gdje si našao ovaj avion?”, prenosi Politico.

Tokom susreta krajem jula u Bijeloj kući, američki predsjednik i šef Evropske komisije su riješili krizu nakon višemjesečnih upozorenja i prijetnji između dviju obala Atlantika, iako su brojna pitanja i dalje neriješena.

Dogovorili su da niti jedna nova carina neće biti određena na uvoze evropskih automobila u Sjedinjene Države, što je posebno osjetljivo pitanje za Njemačku.

Julski sporazum uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države uvele carine na oko 7,5 milijardi dolara evropskog čelika i aluminija, a EU je uzvratila carinama na oko 3,3 milijarde dolara američkog izvoza, uključujući čelik, poljoprivredne proizvode, maslac od kikirikija, brusnice, sok od naranče, brodove, kozmetiku i odjeću.