Tusk: Nema razloga pretvarati se da je ovo sretan dan

tusk333

Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk u srijedu je objavio na Twitteru da je “nakon devet mjeseci Britanija uručila pismo” i postavio je fotografiju britanskog ambasadora u EU Tima Barrowa kako mu predaje pismo ispred britanskih i EU zastava u Bruxellesu.

– Nema nikakvog razloga pretvarati se da je ovo sretan dan – izjavio je Tusk u govoru nakon primopredaje pisma, naglašavajući da je prioritet sada minimizirati troškove za građane i države članice EU.

Za Britance, koji su glasali s 52 naprema 48 posto za napuštanje bloka na referendumu prije devet mjeseci, to je, međutim, razlog za slavlje.

– Po mom mišljenju, ovo je najveći trenutak u savremenoj britanskoj istoriji. Konačno započinjemo proces u kome napuštamo Evropsku uniju, obnavljamo naš parlament i ponovo postajemo suverena zemlja – izjavio je Brendan Chilton, generalni sekretar grupe Labour Leave koja se zalaže za Brexit.

Za aktiviste tabora “za ostanak” postoji mali vremenski rok za razriješenje razlaza koje čuva ono što smatraju ključnim povlasticama članstva u EU, uključujući slobodnu razmjenu roba i usluga i pravo na boravak u svakoj zemlji bloka.

– Izmišljeni rat je završen, ali pitanje je kako ćemo otići, kako ćemo provesti demokratske provjere i balanse kroz proces pregovora – izjavio je Joe Carberry, kodirektor proevropske grupe Open Britain, prenosi AP.