Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Briselu sutra sastanak delegacija Evropske unije i Turske

celik

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske saopćilo je da će sutra u Briselu delegacije Turske i Evropske unije održati sastanak i razgovarati o procesu integracije Turske u Uniju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da će tursku delegaciju predvoditi ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i ministar za EU Omer Celik, dok će delegaciju Evropske unije predvoditi visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn.

Na dnevnom redu sastanka naći će se teme eurointegracije, saradnje na polju ekonomije, borbe protiv terorizma, migracijske krize i vizne liberalizacije.

“Turska, kao kandidat za punopravno članstvo i strateški partner Evropske unije, će drugoj strani na sastanku iznijeti svoje stavove i očekivanja“, navodi se u saopćenju.

Bit će to prvi sastanak delegacija Ankare i Brisela nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na marginama majskog Samita NATO-a u Briselu održao “konstruktivne“ sastanke sa čelnicima Evropske komisije i Evropskog vijeća Jean-Claudeom Junckerom i Donaldom Tuskom. Nakon tih sastanaka glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas je kazao da EU i Turska “moraju i hoće“ nastaviti saradnju.