U Sloveniji trenutno 14.000 migranata, Pahor pozvao na tolerantnost

slovenia-immigrants-03

U Sloveniji se trenutačno prema podacima slovenske policije nalazi nešto više od 14.000 izbjeglica i migranata, od čega ih je 5960 registrirano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije, a predsjednik Borut Pahor pozvao je sugrađane da se prema njima odnose humano “jer oni nisu neprijatelji”.

Radi se o podacima od 6 sati ujutro, a slovenska policija navela je na svom portalu i prihvatne centre gdje su migranti koji su već prošli postupak smješteni. Najviše ih je u grijanim šatorima na Šentilju, koji će danas posjetiti ministrica odbrane Andrejka Katič, a onda u Gornjoj Radgoni, gdje ih se nalazi skoro 1200.

Procjenjuje se da je u noći iz Hrvatske u Sloveniju prešlo oko 6000 izbjeglica i migranata koji se upućuju u centre u Brežicama, Dobovi i Jesenicama radi postupka, a onda obično nastave prema Šentilju i Gornjoj Radgoni.

Slovenski predsjednik Borut Pahor sinoć je za televizijsku stanicu POP-TV kazao da se Slovenija s migrantskim valom susreće na miran i human način, što treba i nastaviti, te da pri tome valja postupati tako da u Sloveniji ne ostane više izbjeglica od broja koji Slovenija može zbrinuti.

“Moramo im pomagati koliko god možemo, izbjeglice nisu neprijatelji”, kazao je Pahor, upozorivši na potrebu humanog postupanja prema ljudima u nevolji. Uz to, Slovenija i u izbjegličkoj krizi mora sačuvati svoja savezništva, te osigurati potporu Evropske unije, upozorio je Pahor.

Saradnju s Hrvatskom u reguliranju izbjegličkog vala ocijenio je nedostatnom, ali i upozorio da “svađe ne vode nikamo” i da treba biti svjestan kako se radi o susjednim zemljama koje će to uvijek i ostati.

Pahor je upozorio da je bitno da Austrija i Njemačka ne pooštre kontrolu na granici, odnosno da ne prekinu primanje izbjeglica.