Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Španiji se prodaje 400 napuštenih sela, neka se nude i besplatno

selo_spanjolska_by_RaulA_Flickr

Na sjeveru Španije autonomne zajednice Galicije ima oko 400 sela koja traže kupca, a pojedina se nude besplatno, javlja International Business Times.

U ponudi su pitoreskna naselja s mlinovima, štalama, žitnicama, drvenim ili kamenim kućama.

“Ovo je onoliko blizu raju koliko ja to mogu zamisliti,” kaže Mark Adkinson, osnivač tvrtke za prodaju nekretnina u čijoj su ponudi napuštena sela.

Iseljavanje iz ruralnih sredina i pad populacije predstavljaju ozbiljan problem na sjeveru Galicije, Pirenejskom poluotoku i sjeveru Portugala. Mladi su otišli, dok se stariji nevoljko odlučuju na stvaranje potomstva.

Prema izvještaju Christian Science Monitora, u Galiciji ima oko 3.000 napuštenih sela, pa lokalne vlasti koriste promotivne spotove u kojima žene i muškarce potiču na začeće.

Gradonačelnik Cortegade, Avelino Luis de Francisco Martinez, čak nudi čitavo selo besplatno, pod uvjetom da se nastani 12 napuštenih kuća.

“Oni s njim mogu raditi što ih je volja, dok god vraćaju vrijednost zajednici,” kaže.

Prema posljednjim podacima Eurostata, natalitet opada u EU, a prosječna stopa plodnosti iznosi 1.55 rođenja po ženi. Stopa je niža u nacijama pogođenima krizom, pa u Španiji iznosi 1.27, Grčkoj 1.3 i Portugalu 1.2, navodi IBM.