Uništeno 1.800 tona municije uz podršku EU

unistavanje municije
Ilustracija

Projekt EXPLODE, u okviru kojeg je uništeno oko 1.800 municije, bitan je ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i region, jer je zahvaljujući njegovoj implementaciji stupanj stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Evrope podignut na značajno višu razinu – izjavila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš nakon ceremonije zatvaranja projekta EXPLODE, održane danas u Sarajevu.

Ministrica je zahvalila Evropskoj uniji (EU) jer je posljednjih nekoliko godina izdvojila značajna sredstva za uništenje nestabilne municije i eksplozivno-minskih sredstava.

Napomenula je da će, pošto projekt nije u potpunosti završen, biti nastavljen kroz EXPLODE + i EXPLODE 2 te istakla značajne uloge Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), kao i uloge zapovjednika EUFOR-a i NATO-a.

– Naravno, da nije bilo predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koji su svakodnevno bili u komunikaciji, ne bismo danas završili ovaj projekt – naglasila je Pendeš.

Ukazala je na višestruku korist projekta EXPLODE, koji je doprinio ne samo stupnju sigurnosti i stabilnosti već i educiranju značajnog broja pripadnika OSBiH.

Osim toga, dodala je da su donesena i usvojena odgovarajuća dokumenta pomoću kojih će se ubuduće “lakše voditi životni ciklus municije i minsko-eksplozivnih sredstava”.

Šef Kooperacije Delegacije EU u BiH Melvin Asin je podsjetio da EU od 2014. godine donira i ulaže sredstva u deminiranje, čišćenje minskih polja, uništenje municije te sredstva kojima se sprječava nezakonit pristup vatrenom naoružanju i municiji.

– Putem ovog projekta pomogli smo uništavanje oko 1.800 tona viškova municije, a obnovljena su i 72 sigurna skladišta za municiju, koja su bitna ne samo za OSBiH već i za stanovništvo i lokalne zajednice koje se nalaze u njihovoj blizini – istakao je.

Najavio je da će nastaviti s ovim projektom, koji je EU finansirala sa 4,6 miliona eura, odnosno realizacijom druge faze projekta do kraja 2018., a sve to kako bi BiH bila još sigurnija.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu zaključila je da je projekt EXPLODE, koji je počeo 2013. godine s ciljem uništavanja nestabilne municije malog kalibra, artiljerijske municije, ali i municije punjene bijelim fosforom, ostvario odličan rezultat.

Pojasnila je da je projekt imao tri cilja, i to smanjenje količine viškova nestabilne municije, izgradnju kapaciteta Ministarstva odbrane BiH i OSBiH za upravljanje životnim ciklusom municije te obnovu i opremanje skladišta u kojima se čuva municija.