Velika Britanija: Moguća je privremena carinska unija s EU nakon Brexita

brexit45

Vlasti Velike Britanije najavile su da će pokušati ostati u carinskoj uniji s Evropskom unijom neko vrijeme kako bi se izbjegao kaos na granicama nakon što ta zemlja napusti EU, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moguće je da će postojati privremena carinska unija između Velike Britanije i Evropske unije”, saopćio je jutros britanski Ured za izlazak iz EU-a (Brexit).

U saopćenju se također navodi da bi neka vrsta carinskog partnerstva i u budućnosti mogla eliminisati potrebu za carinama na granicama između Velike Britanije i EU-a.

Pitanje ekonomskih odnosa između Velike Britanije i Evropske unije jedno je od najsloženijih u započetim pregovorima između Londona i Brisela. Ni britanski ministri nemaju jedinstvene stavove o pitanju da li će nakon marta 2019. godine postojati ekonomske barijere između te zemlje i evropskog bloka.

To pitanje posebno zanima britanske i evropske privrednike uoči nastavka pregovora koji je planiran krajem mjeseca, a vlada Velike Britanije pokušava ih uvjeriti da je spremna ušla u taj proces.