Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija: Rezultati referenduma sutra “otprilike u vrijeme doručka”

velika britanija – referendum

Konačni rezultati referenduma o budućnosti Velike Britanije u Evropskoj uniji bit će poznati sutra, “otprilike u vrijeme doručka”, procjenjuje britanska izborna komisija.

Zavisno od toga koliko će glasovi za izlazak i za ostanak Britanije u EU biti izjednačeni, ishod referenduma može biti poznat i prije nego što konačni rezultati na nacionalnom nivou budu zvanično objavljeni, navodi BBC.

Prema procjenama izborne komisije, očekuje se da će Sunderland i opština Vordsvorth u Londonu biti među prvima u kojima će biti završeno prebrojavanje glasova oko 00.30 po lokalnom vremenu.

Birališta u Velikoj Britaniji su otvorena do 22.00 sata, a svim glasačima koji na birališta dođu do tada, bit će omogućeno da glasaju.

Nakon zatvaranja birališta, zapečaćene kutije sa glasočkim listićima će biti prebačene u mjesta za brojanje glasova za svaki od 382 lokalna centra, koji predstavljaju svih 380 područja u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, i po jedno u Sjevernoj Irskoj i na Gibraltaru.

Rezultati u pojedinim oblastima će, potom, biti objavljeni tokom noći, zajedno sa rezultatima 11 nacionalnih i regionalnih centara.

Veličina oblasti u kojima se prebrojavaju glasovi varira: od Birmingham, koji ima oko 700.000 glasača, do ostrva Scilly sa oko 1.700 glasača.