Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanija pokrenula proceduru izlaska iz EU, May: Odluka naroda

brexit

Velika Britanija je danas i zvanično pokrenula proceduru izlaska iz Evropske unije, čime će biti okončano 44-godišnje članstvo te zemlje u uniji evropskih država.

Izlazak iz EU ili popularno nazvani Brexit građani ove zemlje izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine.

Stalni ambasador Velike Britanije u Evropskoj uniji Tim Barrow, predao je danas u 13:20 sati predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tusku pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran član 50 Ugovora o formiranju EU, koji reguliše izlazak zemlje iz članstva te organizacije.

Tusk je potom na društevnim mrežama objavio da je Velika Britanija “nakon devet mjeseci pokrenula Brexit”.

Britanska premijerka Theresa May u srijedu se obratila Donjem domu britanskog parlamenta povodom odluke o napuštanju Evropske unije.

May je kazala da je došao momenat kada je zemlja spremna da pokrene proces napuštanja EU. Odluka je uslijedila nakon referenduma održanog 23. juna.

– Danas stupa na snagu demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva koji je glasao da napusti Evropsku uniju – izjavila je britanska premijerka, prenosi AP.

Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.