Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Evrope pozvalo na bolju zaštitu djece izbjeglica u Evropi

izbjeglicki kamp

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Tomaš Boček pozvao je na bolju zaštitu djece koja bježeći od rata u Siriji, Iraku i Afganistanu traže utočište u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Boček je sastavio izvještaj o djeci migrantima i izbjeglicama.

Specijalni izaslanik Boček u izvještaju je govorio o posjetama Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Makedoniji i drugim evropskim zemljama te o teškim i opasnim uslovima života sa kojima se djeca migranti i izbjeglice susreću u Evropi.

On je pozvao da evropske zemlje bolje zaštite djeca izbjeglice i da se spriječe gubici.

U izvještaju se podsjeća na podatke Ujedinjenih naroda (UN) koji pokazuju da 400 miliona djece na svijetu živi na ivici gladi, te da polovinu ljudi koji su prisiljeni na migracije iz različitih razloga, čine maloljetnici.

Navodi se kako trećinu izbjeglica koje su u posljednje dvije godine došle u Evropu čine djeca i da 70 posto njih čine djeca koja su zbog sukoba i ratova napustila Siriju, Irak i Afganistan.

U izvještaju se navodi kako podaci iz 2015. godine pokazuju da postoji 96.465 djece koja su bez pratnje došla u zemlje EU. Također, navodi se kako je devet od desetero djece koja su došla iz afričkih zemalja, među kojima su Eritreja, Gambija i Nigerija, bez pratnje.

Istaknuto je kako je potrebno poduzeti mjere na lokalnom, državnom, regionalnom i međunarodnom nivou kako bi se obezbijedila zaštita djece migranata i izbjeglica.

Također, upućen je poziv da se djeci izbjeglicama omogući usluga obrazovanja.

“Potrebno je pružiti program učenja jezika koji će biti posebno osmišljen za djecu i time olakšati njihovu integraciju u društvo”, rečeno je u izvještaju.

Ranije su EU zvaničnici naveli kako je nestalo više od deset hiljada djece koja su bez pratnje u 2016. godini došla u Evropu.