Više od polovine građana Srbije za članstvo u EU

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju glasovalo bi 52 posto građana, dok bi njih 24 posto glasovalo protiv, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mijenja “Evropska orijentacija građana Srbije” koje je krajem prosinca provelo Ministarstvo za europske integracije.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum s pitanjem “Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU”, po 12 posto građana te zemlje ne bi glasovalo uopće, odnosno ne bi znalo što odgovoriti na to pitanje.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika, njih 65 posto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo provoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.

Rezultati ankete također pokazuju trend rasta prema svemu onome što EU predstavlja.

Tako npr. građani Srbije pojam EU povezuju s boljim životom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima i sl.

Za najveći broj građana, njih 19 posto, članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (15 posto), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 posto), kao i mogućnost da se uredi stanje u Srbiji (13 posto), ističu iz srbijanskog Ministarstva za evropske integracije.

U anketi je sudjelovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina.