Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost na Balkanu

vucic beograd sastanak333
FOTO: RSE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, Bojkom Borisovim, Mihajem Tudozeom i Aleksisom Ciprasom u Beogradu razgovarao o tome kako da se Srbija ubrzanije približi Evropskoj uniji, piše Radio Slobodna Evropa.

Premijeri Bugarske, Rumunije i Grčke u Beograd su došli u okviru trećeg po redu sastanka Visokog savjeta za saradnju četiri zemlje, koji su, prema riječima Vučića, do sada donijeli povećanu trgovinsku razmjenu.

“Srbija ima dobru trgovinsku razmjenu sa sve tri zemlje. Očekujemo da zajednička trgovinska razmjena sa ove tri zemlje pređe tri milijarde eura naredne godine”, rekao je Vučić.

Vučić je, istovremeno, zahvalio na podršci Srbiji na njenom na evropskom putu.

“To je važno za budućnost Srbije, ali i stabilnost, mir i predvidivost cijelog regiona Zapadnog Balkana”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da ne osjeća potrebu da se bilo kome pravda zbog političkih stavova koje Srbija zastupa.

“Srbija je na evropskom putu, i ja to ne krijem ni kada razgovaram sa ruskim sagovornicima. To kažem i predsjedniku Putinu (Vladimir), ali i Angeli Merkel i našim prijateljima u okruženju. Mi želimo da čuvamo svoju vojnu neutralnost, želimo snažnu armiju zbog naše bezbjednosti, ne želimo nikoga da napadamo”, rekao je Vučić.

Premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je zvaničnicima Evropske unije da će sa Srbijom, Rumunijom, Grčkom i njegovom zemljom imati „bezbjedan i predvidiv Balkan“, koji neće praviti probleme.

On je u Beogradu rekao i da ove četiri zemlje žele da poštuju zahtjeve koje evropska demokratija traži, vladavinu prava, ali da žele da se povezuju i da obezbjede više plate i bolje prihode za svoje građane.

Borisov je ocijenio i da je sada trenutak da se ostvari povezanost na Balkanu i da su se balkanski lideri odlučili da se fokusiraju na infrastrukturne projekte.

“Naše prijateljstvo nije upereno ni protiv koga, mi samo želimo da privučemo investitore”, rekao je Borisov.

Predsjednik Vlade Grčke Aleksis Cipras rekao je da Srbija ne može da bude van evropske porodice.

“EU bi trebalo uskoro da ispravi veliku grešku, koja svoje korijene vuče iz toga na koje načine se Evropa odnosila prema Balkanu do sada. Bilo je poznato da je Balkan rizično područje. Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, pod uslovom da većina stanovništva želi da bude dio EU”, rekao je Cipras.

Cipras je rekao i da predsjedavanje Bugarske EU daje priliku da četiri zemlje promovišu svoje zajedničke ideje.

“Želim da pozdravim prijedlog Bojka Borisova da organizuje skup EU i država Zapadnog Balkana, koji će prenijeti poruku da će bugarsko predsjedavanje EU biti predsjedavanje Balkana”, rekao je Cipras.

On je izjavio i da se mir, stabilnost i ekonomski rast na Balkanu mogu ostvariti samo poštovanjem međunarodnog prava, a da Pakt iz Lozane predstavlja “kamen temeljac” za region Balkana.

Cipras je dodao i da sva četiri lidera žele da pošalju poruku da je potrebno učiti iz prošlosti i stvarati budućnost u znaku saradnje i zajedničkog rasta i razvoja.

Premijer Rumunije Mihaj Tudoze izjavio je da su se dogovorili o održavanju sastanaka ministarstava unutrašnjih poslova koji će se baviti pitanjem migranata, i da će prvi sastanak biti održan početkom marta u Bukureštu.

“Nadam se da će ovakvi sastanci postati redovni”, rekao je Tudoze u Beogradu.

On je rekao da se sada govori o “integracijama Srbije u EU” i da su tri zemlje spremne da podrže Srbiju i da joj olakšaju put u Uniju.

Poslije sastanka, potpisan je i memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming između Bugarske i Srbije.