Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Weber: Njemačka će spriječiti razmjenu teritorija na Balkanu

weber(1)

Ukoliko zaista dođe do dogovora o prekrajanju granica Kosova po etničkom principu, Njemačka to neće dozvoliti, izjavio je Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

– U ekstremnom slučaju, ako dođe do konflikta, Berlin će stopirati proces pristupanja Srbije, kao i Kosova Evropskoj uniji – izjavio je Veber za DW.

On je istakao da je kancelarka Angela Merkel, prilikom nedavnih posjeta zvaničnika iz regiona, najprije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a potom i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, stala na stranu teritorijalnog integriteta sadašnjih granica.

Prema Weberovom mišljenju, Visoka predstavnica EU Federica Mogherini dovela je dijalog, koji se od 2013. sigurno kretao u pravcu normalizacije odnosa u okviru postojećih granica, u krizu.

– Rezultat te krize je da su pale sve crvene linije, odnosno da se ne reaguje na prelazak crvenih linija, što govori o slabosti EU – rekao je on.

Weber nije iznenađan odsustvom protivljenja ovakvom rješenju iz Washingtona.

– Predsjednik Trump je od dolaska na vlast radio na rušenju poretka na kome je Zapad 30 godina mukotrpno zajednički radio – smatra Weber.

Reakcije EU i SAD, smatra Weber, demonstrirale su „slabost Zapada u odnosu na sve moguće nacionaliste na Balkanu. Oni su se, odmah nakon Trumpove pobede, ponadali da će ispuniti svoje nacionalističke agende iz devedesetih.“

– Njemačka će, međutim, ostati na strani multietničkih granica sa snažnim pravima za manjine, i to je ključno za ovu diskusiju – zaključio je Bodo Weber.