Wigemark nakon sastanka s Čovićem: BiH su potrebne investicije

covic wigemark22

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se danas u Mostaru sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Wigemarkom, gdje su razgovarali o stanju BiH i njezinom pripremama za kandidatski status i ulazak u EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Čović je kazao kako je sa Wigemarkom i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda razgovarao o stand-by aranžmanu i nedopustivom kašnjenju, s obzirom na to da je stand-by aranžman na vrlo direktan način povezan i s europskim putem BiH.

„To je jedan od uvjeta u Upitniku koje trebamo završiti. Trebali smo to uraditi davno. Mislim da je krajnji rok sami početak narednog mjeseca, jer treba dočekati i povjerenika za proširenje gospodina Johannesa Hahna“, kazao je Čović.

Iznio je svoj stav da prijedlog koji više od 50 dana stoji pred Vijećem ministara BiH, treba staviti na dnevni red i zauzeti jasan stav da se to riješi.

„Ja bih predložio izvanredne sjednice dva doma parlamenta jer kroz redovitu proceduru to se neće nikada donijeti. Izvanredne sjednice mislim da se poslovnički mogu dogovoriti ako imamo parlamentarnu potporu u tome svemu i u jednom danu završiti jedan i drugi dom samo s ovim paketom koji se veže za stand-by aranžman i to je po meni jedini put kako mislim da možemo nešto kratko dogovoriti“, kaže Čović.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark istakao je da je imao dobar sastanak u Mostaru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH te da se s kolegama iz MMF-a i EU informirao o stanju provedbe ekonomske reforme u BiH i trenutačnog pregleda aranžmana s MMF-om, kao i EU perspektivi BiH.

„Što se nas tiče, postoje dva puta ili dva pravca koja se paralelno odvijaju. Jedan je sama integracija i pod taj pravac potpadaju aktivnosti na pripremi odgovora na Upitnik. Izrada mišljenja Europske komisije također je jedan fokus EU na cijeli region Zapadnog Balkana i to ćete vidjeti početkom naredne godine, kad će se intenzivirati te aktivnost. Drugi pravac su, socio-ekonomske reforme, također reforme zakonskog okvira i sve one aktivnosti koje su potrebne da omoguće približavanje BiH Europskoj uniji“, kazao je Wigemark.

Što se tiče ekonomskih reformi, kako ističe, već je dosta urađeno u samoj zemlji u jednom širem kontekstu. No, kako naglašava, to su zaista strukturalne reforme i premašuju okvire jednog stand-by aranžmana.

„Vi imate zapravo prošireni aranžman koji uključuje temeljitije zahvate i njihovi rezultati se već vide…, ali usporedo s tim vidimo i izostanak radnih mjesta“, rekao je Wigemark navodeći kako su BiH potrebne investicije.

„Poznato je da nemate još uvijek direktnih stranih investicija dovoljno ili investicija generalno u zemlji. Prilike za investicije postoje, ali se ne realiziraju. Postoji veća potrošnja novca, veća su zaduživanja građana, ali u takvim okolnostima kada investicije izostaju, ono što je potrebno jeste da država, odnosno vlast, tu stupi na scenu i to su zaista osnove ekonomije koje datiraju iz 1930. i velike depresije u SAD-u“, kazao je Wigemark.

Pokušavajući pojasniti poveznicu između rasta ekonomije i akciza, rekao je kako je poveznica da se kroz ulaganja u infrastrukturne objekte omogući rast gospodarstva.