Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaokret u Španiji: Ljevičari na čelu Madrida i Barcelone

AHORA MADRID PARTY'S LEADER MANUELA CARMENA BECOMES THE NEW MAYORESS OF MADRID

Kako pišu španski mediji, Madrid i Barcelona će imati ljevičarske gradonačelnice koje su obećale smanjenje svojih plata, ali i prekid prakse izbacivanja iz stanova zbog neplaćenih kredita.

Očekuje se da će članovi Gradskog vijeća u Madridu glasati za Manuelu Karmenu, predstavnicu koalicije “Ahora Madrid”.

Barcelona će također danas dobiti prvu gradonačelnicu Adu Kolau, liderku koalicije “Barcelona en komu”. Ona je postavila pitanje da li se isplati trošiti četiri miliona eura gradskog novca na održavanje glamurozne utrke Formule 1 svake druge godine. Kolau vjeruje da je taj novac bolje iskoristiti za besplatne obroke siromašnoj djeci u javnim školama.

Dolazak predstavnika ljevice na čelo najvećih španskih gradova predstavlja jedan od najvećih političkih zaokreta u Španiji posljednjh nekoliko godina.

Španski mediji navode da se to desilo najviše zbog loših loših izbornih rezultata dvije tradicionalno najveće partije na lokalnim izborima prošlog mjeseca kao i zbog oštrih mjera štednje i korupcijskih skandala dosadašnjih vlasti.

Španci su na izborima značajnu podršku dali ljevičarskim koalicijama koje je podržavao novi ljevičarski pokret “Podemos” (Mi možemo).

Madridom i Barcelonom prvi put neće vladati političke partije, nego koalicije sastavljene iz društvenih pokreta.