Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Raduje nas nepodijeljena podrška evropskih parlamentaraca

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić označio je današnji sastanak u Evropskom parlamentu ”značajnim i konstruktivnim”, te naglasio da se radi o parlamentarcima koji dobro razumiju situaciju u BiH, istinski žele da pomognu i daju puni, pozitivni doprinos procesima koji su vezani za evropske integracije BiH, a zatim i za članstvo u NATO.

– Naše prijatelje smo zamolili da nam pomognu u ostvarivanju dva cilja. Prvi je dobivanje kandidatskog statusa BiH, a drugi aktivacija MAP-a, jer oni će doprinijeti povećanju sigurnosti i stabilnosti, te stvoriti pretpostavke za dinamiziran ekonomski razvoj i prosperitet. Raduje nas nepodijeljena i nedvosmislena podrška koju imamo od kluba prijatelja evropskih parlamentaraca – izjavio je Zvizdić.

Istaknuo je da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i on parlamentarcima prezentirali aktuelnu situaciju u BiH, društvene, ekonomske i političke trendove, te osvrnuli se na realizirane aktivnosti i faze na putu evropskih integracija.

– Mislim da je ukupna slika pozitivna, ali upozorili smo i na određene opstrukcije i blokade kojim svjedočimo i čije izvorište prepoznajemo u činjenici da je, nažalost, izborna kampanja u BiH počela godinu ranije i već sada je opterećena veoma radikalnom retorikom i neproduktivnim političkim sukobljavanjima – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ipak, naglasio je da uprkos negativnim trendovima, u pozitivnom smjeru idu evropske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i regionalne saradnje.