Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Bog ne pomaže partizanima

Sasvim je jasno da je u pitanju viša sila, ali Bog nije na partizanskoj strani

U petak 12. avgusta mogli smo pročitati vijest da je „ rano ujutro izvršen je vandalski napad na Staru pravoslavnu crkvu u Mostaru. Nepoznati počinitelji provalili su vrata crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi, te opljačkali crkvu.

Odnesen je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva “Dobrotvor”. Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavaonicu koja je također opljačkana.

Isti dan provalnik i kradljivac je uhićen, tako se kaže u Mostaru, a policija je saznala i motiv zašto je to uradio, jednostavno lična korist.

Zašto vam sve ovo pišem?

Pa prije tačno dva mjeseca u Mostaru je potpuno polupano oko 700 spomen- ploča a kojima se nalaze imena i prezimena, kao i godine rođenja i smrti partizana iz ovog grada i okoline.

Mostarska policija je tada potvrdila „da je na groblju uništeno i porušeno više spomen-ploča poginulim borcima tokom Drugog svjetskog rata“, a onda dodala “trenutno traje očevid i poduzimaju se mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i materijalnoj šteti, a nakon toga će se krenuti u traganje za počiniteljima”.

Evo mjesec dana čekamo hoće mi policija grada Mostara uhititi krivce, ali izgleda da od toga nema ništa.

Šta nam to govori?

Govori, da Bog postoji, jer policija je ista, grad u kome se desio zločin isti, zakonska regulativa ista, ali su rezultati rada policije potpuno različiti.

Kada je onaj nesrećnik krenuo na bogomolju, a samim tim i na Boga, makar on bio i pravoslavni u sred Mostara, policija je kao od šale, isti dan, riješila slučaj, uhitila ga i utvrdila motiv.

Kod partizanskog groblja, situacija je drastično drugačija.

Tamo su pokopani muškarci i žene koji su poginuli u borbi protiv nacista, fašista, njegovih slugu, ali džaba im što su bili na pravoj strani kada nisu bili na strani Boga. Vjerovatno je veliki broj partizana bio u manjoj ili većoj mjeri vjernik, ali bi sve bilo drugačije da nisu poginuli boreći se za „pogrešnu“ ideologiju.

Sasvim je jasno da je u pitanju viša sila, ali Bog nije na partizanskoj strani.

A sve možda bilo drugačije da sve te mrtve partizane razdvojimo na Srbe, Hrvate, Bošnjake i Ostale i sahranimo ih u njihovim grobljima. I onda ako bi došlo do nekog vadalizma, njihov Bog bi se potrudio da dojavi policiji informacije neophodne za hapšenje, a ne da nas ovako zajedno provociraju.

Očekujem da se u narednom periodu oglasi mostarska policija i saopšti nam da zatvara istragu jer su spomen- ploče pukle zbog više sile, tj. od tog silnog bratstva i jedinstva.