Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Evropski put me zove, moram poći: Odgovori nestali u rupi u Velikom parku

BiH, naravno, nije kandidat za EU, a upitnik Evropske komisije koji nam je uručen prije pune dvije godine s rokom odgovaranja od šest mjeseci još nije odgovoren i praktično ga niko ni ne spominje

“Bosna i Hercegovina sljedeće godine će dobiti kandidatski status za EU”, izjavio je bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović u oktobru 2017. i u februaru 2018. godine. Istu izjavu dao je “v.d. premijera BiH” Denis Zvizdić u avgustu 2015., i u junu 2017., dok je početkom 2017. bio toliko optimističan da je izjavio kako će BiH do kraja te iste godine postati kandidat za EU.

BiH, naravno, nije kandidat za EU, a upitnik Evropske komisije koji nam je uručen prije pune dvije godine s rokom odgovaranja od šest mjeseci još nije odgovoren i praktično ga niko ni ne spominje. Kao da je upao u rupu koja se iznenada pojavila u Velikom parku u Sarajevu, skupa sa izgubljenim originalnim primjerkom Daytonskog mirovnog sporazuma, i izgubljene četiri godine koliko je pomenuti dvojac, Del Boy i Rodney evropskih integracija u BiH, punio naslovnice novina i portala pričama o skorom ulasku u EU u stilu “This time next year…”.

Pa, hoće li BiH dobiti kandidatski status? Hoće. Kad? Pa, kad za početak odgovori na upitnik Evropske komisije. Pa, kad će to biti? Očito – sljedeće godine. S tim da nije izvjesno iza kojeg će se broja ta sljedeće godina kriti, kao ni ko će od nas to živ dočekati. Za spomenuti dvojac, kao i ostale koji su proteklih godina obnašali vlast na najvišim nivoima, EU priča je prije dvije godine, u vrijeme lokalnih izbora koji nemaju veze s EU integracijama, poslužila kao odlična za zabavljanje masa umornih od predizbornih asfaltiranja. Ovaj put, obećali su nam – asfalt na evropskom putu do Brisela, a umjesto evropskog puta dobili smo evropske putešestvije.

A, sve je počelo više nego idilično. Vrijeme i teren su bili idealni za političke igre. Nebo nad Mostarom u večer 15. februara 2016. godine obasjao je grandiozni vatromet koji je spontano organiziralo Udruženje Matica Hrvatska Mostar. Nije mala stvar – slavila se predaja aplikacije za EU! Euforija je trajala tokom čitave godine, a bilo je samo pitanje vremena kada će u Predsjedništvo BiH biti unesena zastava EU, a iz Brisela poteći med i mlijeko.

U septembru je aplikacija za EU prihvaćena, a za kraj godine, 2016., kulminacija – komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra u Sarajevu Upitnik Evropske komisije predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Denisu Zvizdiću. Pitanja – 3.242. Rok – šest mjeseci. Sitnica!

“Ovo je ispit zrelosti i zajedničkog opredjeljenja bh. vlasti na putu ka EU”, kazao je Hahn.

I, naravno, pali smo na ispitu. I to prije nego smo i počeli odgovarati jer su stručnjaci shvatili da nemamo dovoljno prevoditelja za prevođenje tolikih pitanja, a potom i odgovora. Krenuli tenderi, uvozili se prevoditelji, prevođenje počelo u oktobru 2017. – četiri mjeseca nakon roka do kojeg su odgovori trebali biti predati… Hahn je u decembru 2017. došao lično podsjetiti da je rok duplo probijen, i za razliku od onih tri hiljade pitanja iz upitnika, na ovo je bio spreman odgovor:

“Posao oko Upitnika EK, ukoliko ne bude određenih političkih blokada, biće završen do kraja ove godine”, nije se dao nespreman dočekati Zvizdić, a Čović bio još “precizniji”:

“BiH će do 15. decembra predate odgovore na upitnik. Do sada je odgovoreno 20 posto”, kazao je Čović, praktično obećavši da će sve ono što se nije uspjelo tokom čitave godine riješiti za nekih dan-dva… Godina prođe, ali odgovora nigdje.

Zapitani, napokon, odgovor hitar dadoše – predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker posjetio je BiH  28. februara i primio odgovore na Upitnik! Zavladala je EUforija, nakon čega u junu ponovo hladan tuš – u Direkciju za evropske integracije stiglo je dodatnih 600 pitanja! Ljudi pročitali odgovore. Nezadovoljni. Kažu, puno copy-pastea, nedorečenosti, površnosti, nepreciznosti, nelogičnosti i ponavljanja s previše detalja tamo gdje ne treba, što bi ukratko mogao biti i opis stanja u državi.

Rok za odgovaranje na 600 dodatnih pitanja bio je kraj septembra ove godine. Godine izbora za nivoe vlasti odgovorne između ostalog i za EU integracije, koje usljed silnih otvaranja kružnih tokova, trotoara i prvih slojeva asfalta niko nije ni spominjao. Svi se grohotom nasmijaše, a 600 dodatnih pitanja Evropske komisije čije odgovaranje BiH otvara put ka kandidatskom status ostadoše da se i dalje ‘kisele’.

Zadnji dostupni haber iz Vijeća ministara na tu temu, tri mjeseca nakon još jednog probijanja roka, kaže kako je “u toku finalizacija odgovora na 655 dodatnih pitanja koja je Evropska komisija u junu ove godine dostavila BiH”. Mogućih datuma u službenoj vijesti nema, a 9. decembra 2018. osim Facebook memories malo je ko spominjao da je od predaje upitnika prošlo pune dvije godine, ušlo se u treću, i za sada je od odgovaranja na upitnik jedino sporiji dragi kojem je trebalo tri godine da donese žute dunje iz Stambola. Za sada…


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“