Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlastimir Mijović

Država i njene ovčice

Posebna priča su teror i pljačka koje država provodi nad građanima preko svog monopola u komunalnoj i sličnim djelatnostima. Ovih dana s tim su se na bolan način suočile Sarajlije, koje su vidjele da nedostatak pitke vode ipak nije sve što vlast može da im priredi. Tu istu vodu, koju često nemaju, oni ipak moraju da plaćaju!

Država je veliki san svakog naroda, san od koga je, onog časa kad se ostvari, otriježnjenje počesto bolno. Naše svakako jeste, jer je država, odnosno vlast koja njom upravlja, možda i ponajveći problem građana Bosne i Hercegovine.

Mimo očitih ustavno-političkih manjkavosti po kojim je ona skrojena, Dejtonskim mirovnim sporazumom, čitav je niz odlika naše današnje države zbog kojih je ona zla majka ili maćeha vlastitih pripadnika. Živimo u stanju u kojem država nastoje da uzme sve od svojih građana, a da im, zauzvrat, ne da ništa.

Koliko je grešna prema svojim podanicima, svjedoče i hiljade tužbi koje su građani podizali protiv države Bosne i Hercegovine. Samo u prvoj polovici ove godine, na primjer, nezadovoljni odlukama domaćih sudova, građani su pred Evropskim sudom za ljudska prava tužili BiH čak 564 puta.

Državni agent pred tim sudom, Belma Skalonjić, kaže da je BiH dosad uspješno izvršila ukupno 22 presude ovog suda i 23 odluke o nagodbama. Po tom osnovu, država je platila 27,46 miliona konvertibilnih maraka. Njima će biti pridodate i odštete iz 564 pomenute, ovogodišnje tužbe, koje trenutno prolaze kroz sudsku proceduru.

Ponešto od zauzdavanja bahatog i protuzakonitog ponašanja države i njenih organa građani postižu i na domaćim sudovima. Vlada Federacije BiH, recimo, u posljednjih nekoliko godina platila je preko 100 miliona KM za sudske presude nakon sporova koje su protiv nje pokrenuli državni službenici i namještenici, zbog neisplaćene razlike u visini njihovih plata.

Budžetskim, čitaj narodnim milionima plaćene su i kazne za nezakonita otpuštanja i druge prekršaje. A koliko bi tek novca bilo potrebno kad bi se platila svaka ružna rabota vlasti? Sudovi, naime, često gledaju kroz prste državnim organima, nepošteno presuđujući u njihovu korist. Stoga su tako brojne i tužbe koje se podižu pred Evropskim sudom u Strasburu, koji treba da koriguje nepravedne presude.

Posebna priča su teror i pljačka koje država provodi nad građanima preko svog monopola u komunalnoj i sličnim djelatnostima. Ovih dana s tim su se na bolan način suočile Sarajlije, koje su vidjele da nedostatak pitke vode ipak nije sve što vlast može da im priredi. Tu istu vodu, koju često nemaju, oni ipak moraju da plaćaju!

Prevaru, koja se ne može zvati nikako drugačije nego organizovani kriminalni poduhvat, otkrili su stanari zgrade u ulici Aleja lipa, na broju 54. Oni su načinili i video snimak u trenutku kada na pomenutoj adresi nije bilo vode, na kojem se vidi kako vodomjer “uredno” očitava njenu potrošnju!

Očitava se, naravno, protok zraka, za koji će kasnije stići računi za plaćanje neisporučene vode. I kako to zvati nego organizovanim kriminalnim poduhvatom koji provodi lanac ljudi u sarajevskom vodoprivrednom javnom preduzeću, od direktora koji je to naložio do operativaca koji na terenu štimaju vodomjere kako bi oni zrak očitavali kao vodu.

U tom lancu je, naravno, i Kantonalna vlada, državna instanca koja upravlja vodoprivrednom kompanijom. Ona, naime, ničim nije ni pokudila, a kamoli kaznila odgovorne za ovaj nečuveni bezobrazluk i lopovluk.

I šta da rade građani? Da državu tuže u Strazburu? Eh, kakav bi smijeh nastao među sudijama iz dobro ustrojenih i odgovornih evropskih država, kad bi na taj način vidjeli šta sve jedna balkanska država radi svojim podanicima!

Nama, naravno, nije do smijeha. Za pomenutu gnusnu prevaru se zna, a ko zna koliko se takvih još provodi, a da javnost s tim nije upoznata. Bahata država i njene službe ponašaju se krajnje nezakonito, ponekad namjerno, a ponekad zbog čistog nemara.

U to možemo svrstati, na primjer, gomilu računa koje su građani i firme ovih dana dobili za električnu energiju, a na koje je sad uvrštena i taksa za RTV. Vidio sam račun koji je stigao Bošnjačkom institutu u Sarajevu, za potrošnu u njihovim garažama, na kojem je takođe upisan iznos za RTV pretplatu. Šta, valjda i automobili gledaju televiziju? Ili krave, pošto su i farmeri vjerovatno dobili iste stavke na računima za električne priključke u štalama.

Je li naša država više bezobrazna ili nemarna, teško je odvagati. I svejedno je. Svoje građane ona tretira kao stočni fond, kao krave muzare i nemoćne ovce koje šiša do gole kože.

Jesmo li se za to borili i zbog toga državu stvorili?


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“