FakTTest

Vlastimir Mijović za Fokus

KOLUMNA Operacija uspjela, pacijent podlegao!

25/08/2017

Budžetski suficit posebna je priča. Veći prihodi postignuti su boljim ubiranjem poreza, dok rashodi nisu rasli jer se po svaku cijenu htjelo izaći u javnost sa tobože velikim Vladinim uspjehom u trošenju budžeta

Neuspjesi su naša stvarnost. Ima, doduše, i nekih uspjeha, ali kad im bolje zagledamo u zube, vidimo da ni tu nešto ne štima, da su i neki uspjesi počesto samo dobro upakovani neuspjesi.

U nešto tako zavlači nas ovih dana Federalna vlada, koja je slavodobitno objavila da je, umjesto uobičajenog manjka, prvi put nakon deset godina, federalni budžet ostvario suficit, odnosno višak prihoda. Rashodi su, doduše, opet rasli, ali minimalno. S druge strane, prihodi su znatno poskočili, i to za 323,7 miliona KM. To je za 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sliku uspjeha upotpunjava porast zaposlenosti za, kako tvrdi premijer Novalić, 37 hiljada ljudi te da je ovo prvi put u posljednje dvije decenije da pada broj nezaposlenih.

Novaliću se, međutim, ne može vjerovati. Otkud mu uopšte ta lijepa cifra kad statistika, na koju se i on poziva, govori da je ukupan broj zaposlenih na razini Federacije na dan 30. jula 2016. iznosio je 67.163, a na isti dan ove godine broj zaposlenih je bio 67.926. Zar povećanje ne iznosi samo 753!?

 

Da premijer manipuliše podacima pokazuje i to što u jednom času govori da je broj novozaposlenih 37 hiljada, a odmah potom se zaustavlja na 32.000! Podaci svakako ne lažu, lažno je njihovo tumačenje.

Budžetski suficit posebna je priča. Veći prihodi postignuti su boljim ubiranjem poreza, dok rashodi nisu rasli jer se po svaku cijenu htjelo izaći u javnost sa tobože velikim Vladinim uspjehom u trošenju budžeta. Stoga nisu odobravana povećanja nijedne stavke u moru onih koje su davno trebale biti uvećane. Na primjer za socijalnu zaštitu i za kapitalna ulaganja. Za nove ceste, recimo, nije potrošeno ništa. Vlada nije platila svoje dugove Fondu PIO/MIO, te je ostavila penzionere bez davno obećanih i neophodnih povećanja njihovih mirovina.

Vlada se očito ponaša prema receptu koji je prvo primijenjen u KCUS-u, našem najvećem bolničkom centru, koji je prvi put nakon rata poslovao bez gubitaka. A kako i ne bi kad je svo svoje poslovanje sveo na minimum, i to isključivo na teret nivoa i kvaliteta zdravstvene zaštite građana. Nastavi li ovim trendom, bolnica koju vodi supruga bošnjačkog lidera Izetbegovića uskoro će ostvarivati i najveće profite u BiH. Na sve punija groblja, na kojim je puno onih koji tamo nisu morali otići, čijim životima je plaćeno tobože dobro poslovanje KCUS-a, neće se ni osvrnuti.

Federalna vlada uvrijedljivo se odnosi prema svojim građanima. Umjesto da razmišlja i djeluje u pravcu istinskog poboljšavanja stanja u ovom entitetu, ona traži da joj se plješće za očigledne neuspjehe koje se manipulacijama nastoji predstaviti kao uspjehe. Teško je reći šta više boli: njihov loš rad ili te bezobrazne obmane.

Samo oni koji su kod očiju slijepi mogu povjerovati u propagandističke laži Federalne vlade. A kako se budu približavali izbori, te će laži samo da se množe. Još će ispasti da smo najnezahvalniji narod u svijetu, jer ćemo na sve te njihove “uspjehe” samo odmahivati rukom, na šta je u javnosti naišla i ova posljednja akcija farbanja naših očiju.

Logiku vlasti, po kojoj je operacija uspjela iako je pacijent podlegao, zdrav razum nikako ne može da prihvati.

Komentari

Autor: Vlastimir MIJOVIĆ/FOKUS.BA

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.