Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

musliman, Musliman, Bošnjak ili ostavite Ivanu Marić na miru

Filandra tvrdi da su Bošnjaci 1993. sami vratili svoje svoje etničko ime, da se ne bi zvali imenima koji su im drugi davali

Ovaj tekst počećemo citiranjem Hasana Grabčanovića, političara iz doba socijalizma, izgovorenim 22. marta 1996. godine u Slobodnoj Bosni, kojima se veoma dobro opisuje kako su komunisti, zajedno sa tadašnjim liderima Islamske zajednice, muslimane u Bosni i Hercegovini pretvarali u Muslimane.

Piše: Srđan PUHALO

“Mi, recimo držimo u jednom gradu predavanje u kojem muslimanskom narodu objašnjavamo da ne treba imati straha da se na popisu izjasne kao Muslimani, a odmah iza nas dolazi književnik Alija Nametak da poništi sve što smo rekli i objasni da Muslimani ne postoje već da su to Hrvati islamske vjeroispovijesti.“

Kao što vidite ni tada nije bilo lako mijenjat identitet muslimana, ali prema popisu iz 1971. godine u Bosni i Hercegovini živjelo je 1.482.430 Muslimana, dok je prema popisu iz 1961. godine u ovoj socijalističkoj republici živilo 842.247.

Kao što možemo da vidimo, komunisti su bili prilično efikasni i razlika je bila drastična.

Nije bilo lako ubjediti muslimane da postanu Bošnjaci.

Bošnjačka elita, čitaj SDA i Islamska zajednica, bila 2012. godine zaprepaštena kada je saznala rezultate probnog popisa u Bosni i Hercegovini. Rezultati su govorili da u državi živi 35% ljudi koji sebe opisuju kao Bosance.

To je za njih bilo nezamislivo i uložili su veliki napor da Bosance pretvore u Bošnjake. Popis iz 2013. je pokazao da Ostalih, a samim tim i Bosanaca ima 3,7%, a Bošnjaka 1.902.956.

Pored političke elite u predpopisnu kampanju se uključila i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine koja je u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i džematima u bošnjačkoj dijaspori pročitana hutba reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, u kojoj se kaže:

“U ovom odabranom danu, u ovoj posebnoj prilici i na ovome časnom mjestu želim još jednom naglasiti potrebu za našim narodnosnim određenjem imenom Bošnjak, za njegovanjem našeg bosanskog jezika i očitovanjem naše islamske pripadnosti u ovom vremenu. Za nekoliko dana će početi popis stanovništva u našoj zemlji. To je važan i značajan događaj za sve nas u domovini i za našu braću i sestre koji su privremeno odsutni iz domovine i borave u inozemstvu”.

Kao što vidimo u poslednjih 40 godina muslimani u Bosni i Hercegovini bili su Muslimani, a potom Bošnjaci.

Sada dolazimo do Ivane Marić i njenih riječi.

„Bošnjaci-to je nešto novo, što su oni izmislili, smo da imaju nešto, ne samo muslimani“.

Šta je ovdje uvredljivo, šta je ovdje slagala Ivana Marić?

Ništa.

Evo kako taj proces obošnjavanja Bošnjaka opisuje profesor Šaćir Filandra.

“Bošnjački narod postoji stoljećima, ali je u različitim periodima od drugih dobijao različita imena. Bošnjaci su bili u krajnje nepovoljnoj političkoj, društvenoj i ekonomskoj poziciji da bi sami sebe izrazili na pravi način. Kad su se stekli uvjeti da samostalno izrazimo osjećanje kolektivne pripadnosti – a paradoksalno je da je to bilo ratne 1993. godine – vratili smo staro etničko ime i promovirali ga u nacionalno. Ne postoji nikakav diskontinuitet u identitetu bošnjačkog naroda. Postojale su bošnjačke porodice, bošnjačka tradicija – razlika je samo u imenima koja su Bošnjacima davali drugi.”

Jednostavno rečeno, Filandra tvrdi da su Bošnjaci 1993. sami vratili svoje svoje etničko ime, da se ne bi zvali imenima koji su im drugi davali.

Možemo da volimo ili ne, Ivanu Marić, ali ovo što joj se pripisuje jednostavno nije istina i ona ovu hajku nije zaslužila ni kao žene, ni kao javna ličnost, ni kao Hrvatica i Sarajka.

“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“