Vlastimir Mijović

Sebija i druge žene – iz sjene

Krajnji cilj ekspresnog pretvaranja Sebije Izetbegović u važnu javnu ličnost je da upravo ona na izborima 2018-e muža zamijeni u Predsjedništvu BiH. Do tada joj treba stvoriti imidž izuzetno sposobne osobe, u šta je upregnut kompletan SDA sistem

Kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Kad bi preciznije sračunali, i propast mnogih muškaraca ima isti uzrok – suprugu! Politika je tome jedan od najboljih dokaza: od sultanija i kraljica, koje su oko malog prsta vrtile svoje krunisane muževe, do mnogih predsjednika i ministara koji su postajali politički robovi vlastitih supruga. Za njihovu propast ili lošu vladavinu, i kad to niko u javnosti nije smio da kaže, glavnu krivicu snosile su njihove ambiciozne supružnice, suštinske vladarice.

U nemalom nizu sličnih slučajeva na ovim prostorima, u zlu kob zvanu “ambiciozna žena” mogao bi da se uvjeri i šef SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Tu cijenu već je platio Zlatko Lagumdžija, čija bračna drugarica Amina se tokom njegovog predsjednikovanja SDP-om praktično pretvorila u neformalnu potpredsjednicu te stranke. Dva puta je bila šef izborne kampanje SDP-a, od muža je izmolila da ukloni nekoliko njoj nesimpatičnih “drugova”, a veliki dio krupne sjene koja je pala na Lagumdžijino poštenje porijeklo vodi od njene pohlepe.

U dva navrata, dok je Lagumdžija sa svojom strankom imao vodeću ulogu u vlasti, njena reklamno-promotivna agencija pavila je finansijska čuda. Između toga, tavorila je sa prihodima nedovoljnim i za skroman život. No, muž na vlasti, ako je slab na svoju suprugu, nije pravi ako ne podgurne svoju bračnu družbenicu. Kad to javnost “provali”, kao što je “provalila” porijeklo svojedobnih poslovnih uzleta Amine Lagumdžije, kasno je za kajanje.

Među mnogima koji su u SDP-u jedva dočekali da Zlatku vide leđa, dobar dio nekako je i podnosio njegovo autokratsko vođstvo. No, Aminin “autoritet” nisu mogli da otrpe.
Shvatao to ili ne, Lagumdžiji je sada kasno da se kaje. Uostalom, kasno je bilo i Josipu Brozu Titu, kad je u poznim godinama od sebe sklonio suprugu Jovanku. Nikad taj slučaj nije do kraja rasvijetljen niti su poznate glavne posljedice Jovankinog odlučivanja u ime predsjednika Tita, ali su one svakako bile velike, s obzirom da je, na kraju, šef jugoslovenske države morao da prihvati “savjete” svojih zvaničnih saradnika da svoju gospođu skloni u “kuhinju”.

U sličnim brigama, kojih možda nije ni svjestan, danas je Bakir Izetbegović. Njegova supruga Sebija, sa vrlo skromnom medicinskom karijerom, postala je direktorica najveće bolnice u BiH – UKCS u Sarajevu. Prije toga, dvije godine je bila na čelu druge po veličini zdravstvene ustanove, Opće bolnice, takođe u glavnom gradu BiH.

Dosad sam napisao nekoliko komentara o meteorskom profesionalnom usponu gospođe Izetbegović, koju su neskriveno naprijed gurali, po svaku cijenu, i muž i njegova stranka. Sad je ona “boginja zdravlja”, ali ubrzo bi trebala, bar je ona tako zamislila, da kroči još mnogo dalje. Krajnji cilj njenog ekspresnog pretvaranja u važnu javnu ličnost je da upravo ona na izborima 2018-e muža zamijeni u Predsjedništvu BiH. A do tada joj treba stvoriti imidž izuzetno sposobne osobe, u šta je upregnut kompletan SDA sistem.

Krajnji cilj ekspresnog pretvaranja Sebije Izetbegović u važnu javnu ličnost je da upravo ona na izborima 2018-e muža zamijeni u Predsjedništvu BiH. Do tada joj treba stvoriti imidž izuzetno sposobne osobe, u šta je upregnut kompletan SDA sistem

Ni Bakir ni Sebija vjerovatno nisu ništa naučili iz sličnih slučajeva. Oni i ne vide prijeke poglede u svom okruženju, koje se još pravi naivno, ali koje neće dugo izdržati, a da na ovu vrstu nepotizma ipak ne reaguje. Doktorica će vjerovatno biti spuštena na zemlju, a pitanje je koliki ceh će za to da plati njen glavni politički provodadžija, muž Bakir.

Pogotovo na ovo mirno ne gledaju javnost, mediji i političke strukture izvan SDA. Velike zasluge za raskrinkavanje tobožnje sposobnosti, poštenja i savjesnog rukovođenja Sebije Izetbegović, naprasno pretvorene u novog “političkog idola”, pripadaju Centru za istraživačko novinarstvo (CIN). On je ovih dana plasirao dva teksta u kojim podrobno dokumentuju njen, najblaže rečeno, rasipnički odnos sa privatnom firmom “Moja klinika”. Kod Sebije je ta klinika bila stalni favorit za dobijanje poslova iz oblasti patoloških analiza. Plaćalo se vlasniku klinike i dvostruko više za pojedine analize, nego što je bila stvarna cijena. Kod koga li je završavala ta razlika u parama?

Cijenu pohlepe vlastite bračne družice već je platio Zlatko Lagumdžija, čija supruga Amina se tokom njegovog predsjednikovanja SDP-om praktično pretvorila u neformalnu potpredsjednicu te stranke

Za učinke njenog rukovođenja KCUS-om saznaćemo kad flaster sa usta skine isprepadano osoblje te bolnice, koje je njenom diktaturom i neznalačkim poslovanjem satjerano u mišju rupu. No, ni to neće trajati dovijeka: jednom će balon da pukne.

Bakir Izetbegović neće biti prva politička žrtva svoje pohlepne supruge. Kad mu svane taj dan, za kajanje će biti prekasno. Pridružiće se onim muškarcima čijem političkom sunovratu je, na njihovo ogromno iznenađenje, kumovala upravo njihova vjerna bračna druga.