FakTTest

Srđan Puhalo

Kako smo progutali Stašu Košarca?

02/06/2020

Ko treba dati garancije Miloradu Dodiku da Republika Srpska neće pretrpjeti štetu smjenom Košarca?

Nakon korona žurke na kojoj je izdominirao ministar u Vijeću ministara BiH Staša Košarac Milorad Dodik je za RTRS kazao “Košarac će sa te dužnosti biti razriješen čim, budu dobijene garancije da Republika Srpska tom smjenom neće pretrpjeti štetu”, a onda je dodao: “Politički, kao član SNSD-a, neće moći da bude kandidovan niti da ima podršku ni na lokalnim ni opštim izborima. I tako smo locirali taj dio političke odgovornosti. A ovaj dio, ja moram biti siguran da Republika Srpska neće ostati deficitarna za kadar. Dakle, ako je moguće da istog časa razriješimo Košarca i dovedemo drugog koji je lojalan Republici Srpskoj, a da to nije Mirko Šarović, koji se bavi samo izdajom, onda bismo to i učinili, ali nismo sigurni da to može.“

Nakon ovog jezičkog žongliranja Milorada Dodika sve je nekako splasnulo, a ministar Staša Košarac je nastavio da brani interese Republike Srpske u Sarajevu i interese BiH u svijetu. Ipak, ako malo pažljivije pročitate šta je Milorad Dodik rekao u odbrani Košarca, vidjećete da je rekao gomilu besmislica.

Pa počnimo redom?

Ko treba dati garancije Miloradu Dodiku da Republika Srpska neće pretrpjeti štetu smjenom Košarca?

Valjda predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Prosječan Srbin iz Republike Srpske razumije opreznost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji ne vjeruje da član Predsjedništva SNSD-a Zoran Tegeltija može odbraniti interese Republike Srpske ako smijene člana Predsjeništva SNSD-a Stašu Košarca.

A onda Dodik dodaje „ja moram biti siguran da Republika Srpska neće ostati deficitarna za kadar. Dakle, ako je moguće da istog časa razriješimo Košarca i dovedemo drugog koji je lojalan Republici Srpskoj, a da to nije Mirko Šarović koji se bavi samo izdajom, onda bi to i učinili, ali nismo sigurni da to može.“

Šta je ovom jezičkom papazjanijom Milorad Dodik poručio javnosti Republike Srpske?

Da je Staša Košarac deficitaran, da postoji mogućnost da Republika Srpska ostane bez ministarstva ili da nam Bošnjaci uvale nekog ministra Srbina koji nije po volji SNSD-a?

Ako je Staša Košarac toliko važan, nezamjenjiv i deficitaran onda SNSD ima ozbiljan problem sa kadrovima.  Košarac je poznat po tome što je prvo postao političar, a onda završio fakultet u 39 godini i to neki privatni u Srbiji. Ako SNSD sa 200.000 članova i Republika Srpska ne mogu da za njega nađu adekvatnu zamjenu, onda nam nema spasa?

Republika Srpska ne može ostati bez ministarstva koje vodi Staša Košarac jer prema Ustavu BiH trećina ministarstava u Vijeću ministara BiH pripada Republici Srpskoj, a to praktično znači od devet ministarstava, tri su Republike Srpske. Znači ni to nije problem.

Treći problem koji plaši Milorada Dodika je lojalnost novog ministra i mogućnost da na njegovo mjesto dođe neki „izdajnik“. Znači ovdje imamo strah da bi član Predsjedništva SNSD-a i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija mogao da predloži nekog sorošovca ili Bakirovog Srbina za ministra i da sve to bez problema prođe kroz Parlamentarnu skupštinu. Svi zamo da je to nemoguće.

Pa u čemu je problem onda?

Problem je u tome što Milorad Dodik ni po koju cijenu ne želi da pokaže da bilo ko utiče na političke procese u Republici Srpskoj i BiH osim njega. On neće dozviliti smjenu Košarca ne zato što ga cijeni kao ministra ili misli da nije kriv, već zato što ne želi da se stvori dojam da počinje da gubi i na kojeg mogu da utiču pritisci javnosti, medija ili bilo koga drugog iz vana.

Problem je i u tome što je javnost Republike Srpske spremna da zbog „odbrane“ Republike Srpske od Bošnjaka, Soroša, međunarodne zajednice, Miloradu Dodiku, SNSD-u i njihovim koalicionima partnerima sve oprosti, pa i nestašluk Košarca.

Problem je i u tome što Milorad Dodik svaku grešku ili aferu veoma lako opravda sa nekoliko nebuloznih rečenica izrečenih na RTRS-u ili ATV-u koju javnost Republike Srpske „proguta“ bez problema.

 

Komentari

Autor: Srđan PUHALO

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.