Anketa

Šta građani misle o održavanju Povorke ponosa u Sarajevu

anketa parada ponosa

Organizacioni odbor podsjeća da bi bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo

Prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Ima izać” najavljena je za 8. septembar ove godine.

Parada je najavljena 1. aprila, a organizatori pišu kako održavaju redovne sastanke s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo te drugih relevantnih institucija kako bi ispunili sve uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju KS.

Tvrde da su dobili nedvojbene garancije Vlade i policije kako će biti adekvatno zaštićeni.

Organizacioni odbor podsjeća da bi bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Podršku im je pružio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, kazavši kako će Vlada KS u skladu sa odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da ispoštuje dato odobrenje.

Ranije su stranke SDA i Narod i Pravda na sličan način pozvale organizatore i vlasti da odustanu od organiziranja povorke, a NiP je to obrazložio stavom kako bi mogla “narušiti ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire.”

Ekipa našeg portala izašla je na ulice Sarajeva i pitala građane šta misle o Povorci ponosa, a odgovore pogledajte u nastavku.