Zoka Ćatić

Vrijeme, najblaže rečeno čudno… za novembar

Screenshot 2018-11-20_15-28-49-511

Shema Fokusa, to znaju svi oni koji su ikada radili sa mnom, je nešto na čemu neprestano insistiram. Tehnika kojom se rukovodim, kako u privatnom životu tako i u poslu kojem se bavim. Svakodnevna borba, sa prioritetima, uglom iz kojeg posmatram stvari i na osnovu kojeg donosim odluke.


Sjedim preko puta Terminala 7 riječkog pristaništa. Vrijeme, najblaže rečeno čudno … za novembar. Majca kratkih rukava i lagani duks. Ispijam kafu i čitam knjigu „Sunce ovog neba“ Vladimira Pištala. Sarajlije koji živi u Americi a kojeg sam imao čast upoznati i družiti se s njim na književnom festivalu „Na Pola Puta“ ove godine u Užicu. Divan festival koji okuplja sjajne likove, čije likove čitamo u knjigama. Između časova književnosti i večernjih čitanja našlo se vremena i gledati utakmicu lige prvaka Liverpul – Roma s Borisom Dežulovićem, Nenadom Veličkovićem i Mustafom Zvizdićem.

U Rijeci sam gost filmskog festivala „Uhvati Film“. Sobu dijelim sa slovenačkim, novostečenim prijateljem. Ekipa koja organizuje ovaj jedinstveni festival koji tretira filmove osoba s invaliditetom, sjajna je i ugođaj je potpun. Putujući je to festival, koji se dešava u različitim terminima u Rijeci, Banjaluci, Kotoru i Novom Sadu u kojem sam gost bio prije dva mjeseca, uživajući na sličan način na obalama Dunava. Razmišljam da sutra „skočim“ do Rovinja na kafu.

Mirza javlja da smo dobili odobrenje za dokumentarni film koji radimo u Foči i Maoči i da planiram put krajem novembra. Miro sa Šipana pita jesam li za dva vikenda u Sarajevu, dolazi s prijateljima iz Dubrovnika u Sarajevo pa da se vidimo. Odgovaram da sam taj vikend u Sarajevu, problem bi bio sedmica prije, jer imam dogovorenu medijsku radionicu u Posušju i tribinu o obrazovanju u Brčkom. S Panjom u Banoviće u prvoj sedmici decembra. Nakon toga Zenica i možda Tešanj. Slađo javlja da će honorari biti ako sve bude kako treba do kraja mjeseca.

Na bh medijima političari o mom trošku, zarad mog dobra i interesa, između ostalog i nacionalnog u cilju evropskih integracija, mobilnosti i perspektiva budućih generacija, komentarišu odluku Centralne Izborne Komisije o donošenju podzakonskog akta o popunjavanju Doma naroda, koju nisu donijeli. Mandati trebaju biti raspodijeljeni uz princip da iz svakog kantona bude delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Također, akt mora definisati dilemu o tome na osnovu kojeg popisa stanovništva će biti vršeno provođenje izbornih rezultata, onog iz 1991. ili 2013. godine.

Vrijeme, najblaže rečeno čudno … za novembar.

Ipak ću sutra „skočiti“ do Rovinja na kafu.