FakTTest

Srđan Puhalo

Zašto je samo za Bošnjake Ivo Andrić nacista?

01/02/2021

Još kad vidite njegove fotografije sa nacističkim prvacima, svakom poštenom Bošnjaku bude jasno, ko je i kakav je bio Ivo Andrić

Kada je Zastupnički dom BiH usvojio inicijativu Naše stranke kojom se od opština i gradova širom Bosne i Hercegovine traži da uklone nazive ulica, škola i drugih javnih površina, koja nose imena saradnika nacista i fašista i da budu zamjenjena nekim drugim osobama, postavio sam na fejsbuk fotografiju na kojoj Husein ef. Đozo, po kome je nazvana osnovna škola u Goraždu, ruča sa ministrom u NDH Matom Budakom i nekim njemačkim oficirom, sa sve nacističkim obilježjima u pozadini.

Ideja je bila više nego jednostavna, o efendiju Đozi i njegovom djelu možete da mislite šta god želite, ali nije dobro da bilo koja škola ili javna ustanova u Bosni i Hrcegovini nosi njegovo ime, niti bilo koje osobe koja je nosila njemačku ili bilo koju uniformu vojske koja je sarađivala sa nacističkom Njemačkom i fašističkom Italijom.

I onda se desilo nešto potpuno, za mene neočekivano, u komentarima počeše pojavljivati fotografije Ive Andrića iz vremena kada je bio diplomata u Berlinu neposredno prije rata. Fotografije su postavljali Bošnjaci s komentarom da se trebaju preimenovati i škole koje nose naziv Ive Andrića, jer eto i on je sarađivao i fotografirao sa nacistima.

Igrom slučaja u ljeto prošle godine pročitah biografiju Ive Andrića „U požaru svijetova“, koju je napisao njemački novinar i publicista Martens. Ne sjećam se da je bilo naznaka, a kamoli jasnih dokaza, da je Ivo Andrić bio ljubitelj nacističke ideologije i nacista.

Onda se bacih na internet, da provjerim da nije njemački novinar pristrasan.

Sve te fotografije kojima su neki Bošnjaci zatrpali moju fejsbuk potiču iz perioda 1939.- 1941. godine kada je Ivo Andrić obavljao dužnost ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Njemačkoj i neka pitanja se sama nameću:

– Kako je moguće da jedan dio Bošnjaka ne može da razluči u svojoj glavi razliku između posla diplomate i intimnog ljubitelja nacističke ideologije?

– S obzirom da je tada na vlasti u Njemčkoj bila nacistička partija i Hitler, postavlja se pitanje s kim u toj državi je trebao razgovarati i pregovarati ambasador Andrić?

– Da li ambasadore Velike Britanije, SAD, Sovjetskog Saveza, Francuske možemo nazvati ljubiteljima nacizma, jer su se u ime svojih država sastajali sa Hitlerom ili drugim visokim funkcionerima nacističke Njemačke, o čemu svjedoče mnoge fotografije?

– Pročitate li bilješke Ive Andrića iz tog perioda kada je bio ambasador u Berlinu možete da vidite s kakvim prezirom on piše o Hitleru i nacizmu.

– Na kraju krajeva Andrić je imao priliku da javno podrži nacizam kada je bio na svom vrhuncu, ali to se nije desilo.

Onda sam se zapitao od kuda ideja Bošnjacima da Ivu Andrića opažaju kao ljubitelja nacista?

Ima mađu bošnjačkim nacionalistima, po pravilu uvijek bliski SDA, ekipa koja na sve načine nastoji da Ivu Andrića prikaže kao mrzitelja bosanskih muslimana. Svoje „dokaze“ pronalaze u njegovim knjigama u kojim ih naziva „Turcima“ i u kojima ih prikazuje u negativnom svjetlu. Takođe, Andriću zamjeraju što nije oduševljen Otomanskom imperijom i njenim odnosom prema hrišćanima na Balkanu. Oni takođe zamjeraju Andriću da je u svojim djelima previše naglašavao stradanje Srba i Hrvata od strane turske vlasti, što je, po njihovom mišljenju, kao posljedicu imalo dehumanizuju Muslimana. Andrić se od strane bošnjačkih kritičara opaža kao ideolog srpskog nacionalizma koji je kroz svoju knjiđevnost pripremao teren za stradanje Bošnjaka 90-ih godina.

Ovakve interpretacije Andrića, i njegovog djela, možemo naći samo kod nekih bošnjačkih znalaca i teško negdje drugo.

Još kad vidite njegove fotografije sa nacističkim prvacima, svakom poštenom Bošnjaku bude jasno, ko je i kakav je bio Ivo Andrić.

P.S. Veoma često, ovi što ne vole Andrića, veoma cijene lik i djela Đoze i Busuladžića, pa im ove fotografije Andrića dobro dođu, da relativizuju ustašluke svojih ljubimaca.

Komentari

Autor: Srđan PUHALO

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.