Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirza TANOVIĆ

Žene u BiH rade danju, a kuhaju i čiste noću jer to nije “muški posao”

Diskriminacija žena u ovoj državi u praksi najbolje demantuje istraživanje

Koliko god nevjerovatno zvučalo, Bosna i Hercegovina je među najbolje plasiranim državama svijeta prema Indeksu ravnopravnosti žena na radnom mjestu, koji je radilo Vijeće za inostrane odnose, američka nevladina organizacija, a na osnovu Izvještaja Svjetske banke (WB).

Za ovakav plasman zaslužan je zakonski okvir i propisi koje je BiH usvojila. Međutim, diskriminacija žena u ovoj državi u praksi najbolje demantuje istraživanje, ali i ukazuje na gruba kršenja postojećih zakona.

Jedna od bitnih odredbi zakona, a na koju se naslanja i istraživanje Vijeća za inostrane poslove, odnosi se na to da je Bosna i Hercegovina zabranila poslodavcima da pitaju potencijalne zaposlene informacije o trudnoći, bračnom statusu ili porodičnim obavezama tokom razgovora o radu.

Upravo taj član se, tvrde predstavnice udruženja žena iz BiH, najčešće krši.

Novopečene “gazde” u BiH ne mare puno za prava radnika, pa samim tim ni žena, bitan je profit. Koliko ste se puta sreli sa djevojkom, ženom, majkom kojoj nije produžen radni odnos jer se usudila zasnovati porodicu i otići na bolovanje?

Žene se masovno školuju, zapošljavaju, rade, grade karijere, pa ih i dalje čeka mjesto pored šporeta i djece. Sad su kao ravnopravne, samo što imaju duplo više obaveza nego ranije.

Možda i zato, što smo pored silne pozitivne zakonske regulativne još uvijek patrijarhalno društvo, zašto ne kažemo otvoreno – muško društvo.