Vlastimir Mijović

Psi laju, karavana prolazi

Nakon sebe, Izetbegović bi, zbog ignorisanja odluka Ustavnog suda, odmah trebao prijaviti i svog vrlog političkog prijatelja Dragana Čovića

Kad bi se radilo po Ustavu, većina zakona koje je Federalni parlament donio nakon prošlogodišnih izbora trebala bi biti poništen. Jednostavno, donešeni su u nelegalno provedenoj proceduri, sa nepopunjenim Klubom delegata Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Zbog toga je faktički nelegalan i izbor predsjednika i dva potpredsjednika ovog entiteta, a samim tim i Federalne vlade.

Opozicija se ovih dana upinje da se ispoštuje odluka Ustavnog suda FBiH iz 2006. godine, koja se odnosi na pomenuti Klub Srba. Vjerujete li da će u tome uspjeti?

Vjerujem da ne vjerujete! Ne vjerujem ni ja. Kadije ovdje odavno i tuže i sude, vlast samu sebe redovito amnestira. Pa, nije luda da samu sebe privodi pred streljački stroj, bez obzira koliko bila grešna. Stoga to neće učiniti ni ovaj put. Nešto će oni izmajmunisati da se zakon gurne ustranu. Psi su i ranije lajali, ali su karavane prolazile.

A prošla su, bar što se tiče Ustavnog suda BiH, već 92, uključujući i Dodikove referendumske bljuvotine. Toliko odluka ovog suda dosad nije provedeno od 2004. godine. I šta se desilo. Sve, odnosno ništa.

U svim navedenim slučajevima, Ustavni sud BiH donio je, kako mu zakon nalaže, rješenja o neizvršenju. Prema propisanoj proceduri, o tome je obavijestio Tužilaštvo BiH, koje je trebalo preduzeti “kaznenu ekspediciju” prema osobama i institucijama koje nisu provele dotične odluke, iako su morale to da učine.

Nakon sebe, Izetbegović bi, zbog ignorisanja odluka Ustavnog suda, odmah trebao prijaviti i svog vrlog političkog prijatelja Dragana Čovića

Ustavom BiH je propisano da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Usvajanjem Krivičnog zakona BiH, 2003. godine, neprovođenje odluka Ustavnog suda je postalo krivično djelo i utvrđen je mehanizam za kažnjavanje onih koji te odluke ne izvršavaju. No, u Tužilaštvu BiH za to ne mare i uvijek imaju spreman odgovor: Tragamo! I još tragaju kao za najveštijim teroristima i kriminalcima, iako su im vinovnici ovih nezakonitosti pred njihovim nosom, u kabinetima izvršne i salama zakonodavne vlasti. Naravno da još niko zbog toga nije optužen, izveden pred sud ili kažnjen.

Ako upitate one iz vlasti, kako se to dopušta, oni se neće nimalo unezgoditi.

Biće to u redu, budimo strpljivi – njihov je odgovor. “Prije ili kasnije, sve odluke Ustavnog suda će biti provedene“, rekao je prije desetak dana Bakir Izetbegović. Štaviše, otišao je korak dalje i predložio “lijek”.

“Mislim da bi jedna presuda po članu 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, gdje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina za neprovođenje odluka Ustavnog suda, pokrenula pozitivan domino efekat pa bi svi požurili da te odluke provedu“, rekao je Izetbegović.

Tužilaštvo BiH, koje je trebalo preduzeti “kaznenu ekspediciju” prema osobama i institucijama koje nisu provele odluke ustavnih sudova, iako su morale to da učine, nikad nikoga nije izvelo pred lice zakona

Naivni su počeli tapšati na ove riječi – Krenulo je! Većina se, pak, gorko nasmiješila. Koliko smo već čuli obećanja koja gode uhu i oku, a da se u stvarnosti nikad ništa nije dogodilo? Nema im broja.

Stoga ni ovo neispunjeno obećanje, kakvim ga odmah možemo proglasiti, nema svoj redni broj. Jer tužilaštva neće početi da rade ono na šta apeluje Izetbegović. Bar oni znaju da ne treba slušati ono što funkcioneri govore; radiće se onako kako razni Bakiri kažu na uho, u četiri oka, preko posrednika i slično. A poruka je: Ne barkaj! Ono je bilo za javnost, nije za vas!

Da Izetbegović misli ozbiljno, onda bi prvi prijavio samoga sebe, jer kao visoki dužnosnik na vlast pretplaćene SDA nikad nije ni pomislio da poradi na realizaciji sedam godina stare odluke federalnog Ustavnog suda o dijelu Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. Zbog neprovođenja ove odluke, grad na Neretvi godinama nema legalnu gradsku vlast.

Nakon sebe, Izetbegović bi odmah mogao prijaviti i svog vrlog političkog prijatelja Dragana Čovića. Još 2001. godine Ustavni sud BiH je potvrdio presudu Ustavnog suda FBiH i odlučio da je ustavni naziv za administrativnu jedinicu kanton. Istom odlukom je naziv županija, koji koriste kantoni sa hrvatskom većinom, proglašen neustavnim. Ključna barijera za primjenu sudske odluke je Čovićev HDZ. Uostalom, svakodnevno možete čuti trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kako i sada redovito koristi taj izraz.

Od Dodika, koji Ustavni sud javno kači “o neku stvar”, Čović i Izetbegović razlikuju se samo po retorici. Inače su ga i oni davno smjestili na vrh te iste “stvari”.