FakTTest

Umjetnost preživljavanja

05/06/2015

vlasta1Siromaštvo nas je opasno poklopilo. Ljudi se živi pojedoše strepeći pred budućnošću, no uglavnom skrštenih ruku čekaju da se dogodi što se mora dogoditi.

Oni sa malo jačim nagonom za samoodržanje gledaju da se snađu, bez stida i ustručavanja se baveći bilo čim što će donijeti ili uštedjeti poneku marku. Tako su već mnogi, ako već nemaju ni mrven obradive zemlje, pokupovali oveće saksije. I u njima, na balkončiću, nikne povrća bar za nekoliko cekera. Ako ništa, barem žanju svoj peršun! I to vrijedi par maraka mjesečno.

Neki drugi okrenuli su se – pilićima. Prošetajte našim gradićima, pogotovo prigradskim naseljima Sarajeva, Mostara i Banjaluke. Po neugodnom mirisu ćete doznati koliko je raširen uzgoj te sitne živine u neprikladnim uslovima, usred naselja.

Zbog tog smrada mnoge komšije danas se skoro svakodnevno svađaju. No, “zagađivači” se na to i ne osvrću: bitno je da dostane piletine za njihovu trpezu, k tome i ponešto za prodaju. Pa se bijeda lakše podnosi.

Nekadašnji industrijski radnik u BiH, o nezaposlenima i da ne govorimo, na ove i slične načine često popravlja svoju mršavu platu. Jer industrije više nema, a za njom je svojedobno, u socijalizmu, stigao u grad. I sad je ostao na cjedilu. Za njegovim zanatom nema potražnje, a stomak i djeca traže svoje.

Umjetnost preživljavanja – to je osnovna zanimacija većine današnjih Bosanaca i Hercegovaca. Posla ima malo, uglavnom je slabo plaćen, a trgovački rafovi i izlozi pokazuju šta se sve za novac može kupiti. Novca nemate, ali zato imate priliku da na gotovo svakom koraku vidite šta sve ne možete sebi da priuštite.

Prosječan Bosanac i Hercegovac danas nema šta – nema! On je, u stvari, plesač na žici. Nit na kojoj zasniva svoj životni opstanak jako je tanka. Dovoljan je trenutak nepažnje, lijenosti ili loše sreće, pa da se survate u bezdan bijede. I da vam, ako imate ponosa, preostane samo da tiho i dostojanstveno odumrete. Ili, ako se zažmuri na čast, da okolo moljakate za milostinju, čak i da se okrenete nečasnim rabotama, sve do kriminala!

Takozvani socijalno motivirani kriminal, po nalazima stručnjaka, u opasnom je napredovanju. Ko nema, ponekad ne preza ni od toga da otme ili da ukrade. Poznat je slučaj Banjalučanke koja je, nakon ko zna koliko uspješno izvedenih krađa u samoposlugama, napokon uhvaćena na djelu. A krala je, znate šta: po kesu mlijeka i štrucu hljeba dnevno. Da preživi!

Pred sud je morao i čovjek koji je duboko zagazio u osmu deceniju života, jer je u dućanu ukrao flašicu alkohola od tri decilitra! Što je gospođi hljeb i mlijeko, njemu je, očito, piće. A nije mu po džepu, kao što ni njoj nije bilo da kupi osnovne životne namirnice.

Novca nemate, ali zato imate priliku da na gotovo svakom koraku vidite šta sve ne možete sebi da priuštite

Kad čuje za ružne stvari koje su se nekome dogodile, naš čovjek obično kaže: Razumijem te! Nažalost, to je samo prazna fraza. Sit gladnome ne vjeruje, solidno situirani građanin nikako ne može da razumije onoga ko se ujutro budi, a volio bi da se nije probudio, jer mu ni jutarnje sunce u život ne može da unese nimalo radosti. Sunce nije lijek za prazan novčanik.

BiH se koprca u siromaštvu. Nekadašnje ušteđevine su nestale, perspektive se zamračile, a od akcije, one ekonomsko-političke, ni traga ni glasa. U ambis se pada bez padobrana!

Ovdje se još ne umire od gladi, ali BiH potpuno gubi izgled i mentalitet urbane, kulturne, ugodne životne sredine. Sa tugom, a trebalo bi i sa samokritikom, sjećamo se kako smo govorili: Nije ovo Kambodža, nije ovo Vijetnam, nije ovo Bangladeš… kad smo živjeli sto puta bolje od njih.

Sad ne živimo, ma koliko se ljuljuškali u iluziji da je to tako. U Bangladešu žene godišnje sašiju odjeće, za strane naručioce, u vrijednosti od pedesetak milijardi dolara. A kod nas, same sebi, jedva da ispletu najobičniji šal.

Kad ih neko uvrijedi, možda u tom Bangladešu kažu: Hej, nije ti ovo Bosna i Hercegovina!

Komentari

14 Comments

 1. Marko Kraljevic

  05/06/2015 at 20:25

  Tek ćemo postati Bangladeš.Ode trula koalicija u pm,a para imaju da podijele jos dvije penzije

 2. Tito

  05/06/2015 at 20:30

  Nije narod još ogladnio čim nije na ulici, dobro je ovo još sve

 3. meha

  05/06/2015 at 20:34

  Što je najgore neće narod da radi.Živim u Hadžićima, ništa nije kao nekad stari su sijali i uvjek imali barem krompira,luka,kupusa a mladi danas kukaju kako nemaju posla i para a niko neće da se uhvati motike

 4. Armando

  05/06/2015 at 20:53

  Narod je sve siromasniji i gluplji

 5. dino(mehmedov)

  05/06/2015 at 20:56

  Kakav narod takva vlast. Glasaćemo za iste dok ne pocrkamo. i ne trebaju nam bolji

 6. Edin

  05/06/2015 at 21:13

  Moram da kažem da je neradnicima smetao svaki miris sem smrad duhana kojeg oni "konzumiraju" na veliko al et..otkud pare to se niko ne pita. Što se tiće "smradova" mislim da je to očit dokaz kakav je kod nas narod. Umjesto da traži posla gdje ima, makar uzgojem pilića i ovaca ( jer se očito isplati cim ih je sve više) ono raspravlja o "smradu". Hajde malo izračunajte koliko bi ih danas nabavilo magarca za uzgoj? A litar magarecjeg mlijeka 25evra!

 7. Edin

  05/06/2015 at 21:13

  Neće da radi, onaj ko radi taj i ima.

 8. Edin

  05/06/2015 at 21:14

  Ne samo to, slabo ces naci koga ko ima kravu ili stoku uopšteno.

 9. Pesimista

  05/06/2015 at 21:32

  Doci ce vrijeme kad ce nam poceti otimati djecu ispred skola radi otkupnine.Drustvo je u totalnom kurcu

 10. Edin

  05/06/2015 at 21:55

  Vec je počelo.

 11. Republika Srpska

  05/06/2015 at 23:34

  Prosječan Bosanac i Hercegovac danas je u stvari plesač na žici – Dobar!!!

 12. dina

  06/06/2015 at 08:13

  Daj Bože ikad više da bude kao što je bilo,ali teško sve je gore i gore

 13. DAJ STA DAS

  06/06/2015 at 17:33

  Ali zato je vazno ,da kozmeticka kuca iz Swedske Olirmflai da podatke da BIH je prva po broju kupljene te skupe kozmetike na Balkanu .Odakle za to novac? A drugo ma nije mi uopste zao jer nigdje u Europi nema vise poljeprivrednog zemljista koje ne iskoristeno kao kod nas.Pogledaj te Austriju ,Sloveniju svi imaju posao a i zemlja im obradzena milina pogledati.KOD NAS JE VAZNO CIJELI DAN GLEDATI TV SAPUNICE MASTATI O NEKOM BOGOSTAVU GDJE SU SVI BEGOVI I HANUME A MOTIKE I NEOBRADZENO ZEMLJISTE MOGU CEKATI.Ma daj bogati da me neko vidi da kopam pa da se osramotim to je sramota ,al kukati i reci imam samo marku za kafu nije sramota jer imamo mi svoju uzreciciu MA ZIVOT JE SAMO JEDAN J…GA IMAM BAR ZA ONU KAFU TO MI JE SVE :p ,zato dragi moji kafici cvijetaju dok njive placu,,i sta vise reci vec LAKO JE VAMA KOJI STE U DJASPORI VAMA PADA KISA OD NOVACA A SVAKA VAM GRANA UMIJESTO LISCA RADZA NOVAC I VI REDITE KAO MAZGE ,DANSKA NOCNA ,NICNA DANSKA ,RADNO ODJELO -PIDZAMA MA STA CE VAM VISE KAD NEZNATE DA JE ZIVOT JEDAN PA SAMO RIMBACITE TKO VAM JE KRIV STA KUKATE KAD NEMATE VREMENA NI ZA KAFU.:p

 14. Aida

  07/06/2015 at 15:23

  Tamo i oni što ne rade imaju socijalu od 500-1000evrica plus im država plaća režije. S druge strane oni pošumnjavaju, sade, obradjuju zemljištu. Dok kod nas i ono što je bilo zasađeno (pošumnjeno) za vrijeme Tita , narod je odsjeko.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.