Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH Telecom od 2006. donio više novca u budžet nego što bi dobili prodajom

Povećana vrijednost BH Telecoma

Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma, koji je na čelo te kompanije stigao početkom 2015. godine, danas je najbolji način prezentirao kako je zadržavanje te kompanije u vlasništvu Vlade FBiH, odnosno građana FBiH, bio jedan od najboljih i najprofitabilnijih poteza vlasti u posljednjih 20-tak godina.

Naime, još 2006. godine pojavila se ideja o prodaji BH Telecoma. I to u vrijeme kada je ta kompanije imala najveću vrijednost ikada, a koja je kasnije padala sve do prošle, 2015. godine, kada je konačno zabilježen ponovni porast dobiti, a samim time i vrijednosti kompanije za oko 50 miliona KM.

Povećana vrijednost BH Telecoma: EBITDA bilježi rast od 7,5 miliona KM (FOTO)

Ukoliko se trend rasta koji je zabilježen u 2015. godini nastavi i ove godine, a Zaimović je nešto takvo upravo i najavio danas, postavlja se pitanje treba li Vlada FBiH i kada krenuti u privatizaciju BH Telecoma.

Iz prostog razloga što je ta kompanija od 2006. pa naovamo, uprkos padu vrijednosti, u državni budžet FBiH, po osnovu dividende, PDV-a, doprinosa za PIO, zdravstvo, nezaposlenost, poreza na dobit, te donacija i sponzorstava uplatila čak 2 milijarde KM! Veći je to iznos nego li iznos koji je Vlada FBiH mogla dobiti 2006. da je privatizirala BH Telecom. Pogledajte brojke koje je danas iznio generalni direktor BH Telecoma…